zondag 13 november 2011

Chocolade Whoopie Pies met roomkaasvulling

"Whoopie pie", wat een vrolijke naam voor een koekje! Volgens een of andere legende zou de naam ontstaan zijn door de vreugdekreet die mensen lieten horen telkens wanneer ze de leuke, lekkere koekjes zagen.  Het zou me niets verbazen: whoopie pies zien er immers tof uit én ze zijn best lekker!  Twee zachte cake-achtige koekjes die met hun lekkere vulling in het midden een soort sandwich vormen... Leuk toch?


Tegenwoordig zijn de whoopie pies (of afgekort "whoopies") erg populair in Amerika en ook hier beginnen ze stilaan op te komen, maar ze zijn zeker niet nieuw.  Ze zouden - volgens verschillende internetbronnen - reeds zo'n 80-90 jaar geleden zijn uitgevonden, al is het niet 100% duidelijk waar en door wie.  Maar of ze nu in Pennsylvania of in Maine (New England) ontstaan zijn, ze zijn de moeite waard om eens uit te proberen!  En dat is dus ook exact wat ik gedaan heb...


Van uitzicht hebben ze eigenlijk wel iets weg van macarons, maar qua smaak, textuur én formaat zijn ze toch heel anders.  Bovendien zijn ze veel gemakkelijker te maken!

Enige "probleem"... Hét recept vinden!  Ten eerste zijn de meeste recepten die je op internet van whoopie pies vindt uiteraard in het Engels, dus denk maar aan termen als "cups", "ounces", "degrees fahrenheit", ... en ten tweede blijken er véél verschillende receptjes in omloop te zijn.

Uiteindelijk - met mijn rekentoestelletje ernaast - kwam ik tot deze ingrediënten, in maateenheden die voor ons dus wél verstaanbaar zijn:

voor +/- 25-30 whoopie pies

210g bloem
60g cacao
1,5 theelepels bakpoeder
0,5 theelepel zout
120g goede boter (op kamertemperatuur)
220g bruine suiker
1 ei
1 theelepel vanille-extract
240 ml melk

voor de roomkaasvulling:
330g poedersuiker (ja, dat is véél!)
110g goede boter (op kamertemperatuur)
225g roomkaas (op kamertemp. / b.v. "Philadelphia natuur", géén verse roomkaas: zie verder in mijn receptje...)
1 theelepel vanille-extract

EXTRA: voldoende bakpapier want je zal wel enkele bakplaten vol hebben...

Eerst zeef je de bloem, de cacao en het bakpoeder boven een mengkom.  Voeg ook het zout toe en roer alles goed door elkaar.


Weeg in een andere mengkom de boter en de suiker af en mix deze door elkaar.  De boter dient op kamertemperatuur te zijn.  Eventueel kan je ze heel even in de microgolfoven plaatsen om ze zacht te krijgen.
Zet de mixer eerst op de laagste stand en als je ziet dat alles stilaan goed gemengd is, mix je nog 2 à 3 minuten verder op een hogere stand.
Dan voeg je het ei en de vanille toe en mix je nog eens 2 minuten (op hoge stand van de mixer).


Doe nu ongeveer 1/2 van het bloem-mengsel en 1/2 van de melk erbij.  Mix dit door elkaar met de mixer op de laagste stand (anders spat alles over de rand van de kom!).  Voeg tenslotte ook de rest van het mengsel en van de melk toe, mix het nog even en meng het dan nog eens goed door elkaar met behulp van een spatel.  Zo kan je ook alles wat aan de randen van de kom is blijven kleven erdoor mengen.


Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C.

Neem een bakplaat die je bedekt met een vel bakpapier en leg hier hoopjes beslag op van telkens ongeveer 1 flinke eetlepel.  LET OP: leg ze zo'n 5 cm van elkaar want de koekjes zetten nog fel uit in de oven!! 
Ik deed dit bij mijn eerste lading niet en dat verliep dus als volgt...


Zo verloopt het beter...


Wil je graag een nog mooier resultaat, dan kan je het ook met behulp van een spuitzak doen... 

Voor wie nog niet veel ervaring met een spuitzak heeft, leg ik dat graag even uit...
1. Draai het uiteinde van de spuitzak een beetje (zie foto)
2. Duw dit uiteinde IN de spuitmond... Zo kan je beslag er zeker niet uitlopen!
3. Sla de bovenkant van de spuitzak wat om en plooi hem na het vullen pas terug normaal... Zo krijg je zeker geen beslag aan de buitenzijde!  Dat werkt een pak gemakkelijker...


Plaats de whoopie pies nu 10 minuten in de op 190°C voorverwarmde oven.  Als ze klaar zijn dan moeten ze wat terugveren bij zachte druk.  Het mogen zeker geen harde koekjes zijn.

Haal ze dan uit de oven, laat ze zo'n 5 minuten rusten op de bakplaat en leg ze dan op een rooster.  Dat er wat deegresten achterblijven op het bakpapier is volkomen normaal!Als je nog een tweede (en derde, en vierde, ...) lading koekjes zou maken op dezelfde bakplaat, koel de plaat dan eerst even helemaal af onder de koude kraan (en droog ze af) alvorens je ze terug bedekt met bakpapier + hoopjes beslag.

Laat de whoopie pies helemaal afkoelen alvorens je er de vulling op legt...

Maar die vulling moeten we natuurlijk nog maken!

Je hebt hiervoor ook boter op kamertemperatuur nodig.  Is ze nog te koud dan kan je ze eventueel even kort in de microgolfoven plaatsen.  Zorg er echter voor dat ze niet smelt!
Klop dan de boter tot ze goed smeuïg is, voeg daaraan de roomkaas toe en klop de twee goed door elkaar.  De roomkaas dient eveneens op kamertemperatuur te zijn.

En nu even voor de duidelijkheid... Je neemt hier best GEEN verse roomkaas en WEL kaas zoals b.v. Philadelphia!  Ik nam in eerste instantie wél verse roomkaas (omdat daar tenslotte het woordje "roomkaas" duidelijk opstaat...).  Niet zo verstandig!  Het mengsel werd veel te lopend en was zelfs wat geschift...

Zo moet het dus NIET:


En zo doe je het WEL:


Zeef daar nu de (enorme hoeveelheid) poedersuiker bij en voeg ook de vanille toe.  Spatel dan alles goed door elkaar...
Op onderstaande foto zie je trouwens een veel kleinere hoeveelheid van de genoemde ingrediënten: ik heb niet zo veel gemaakt van mijn tweede lading vulling...


Dit mengsel spuit je met een spuitzak telkens op 1 koekhelft, waarna je de andere koekhelft (ongeveer van gelijke grootte) er voorzichtig op drukt zodat de vulling zich mooi verdeelt.


Plaats de whoopie pies minstens 25 minuten in de koelkast zodat de vulling kan opstijven...

Bewaar ze in de koelkast (enkele dagen houdbaar) en leg ze zeker NIET lang op elkaar - zoals op onderstaande foto, haha - want ze gaan dan aan elkaar kleven.  Je kan ze gekoeld serveren maar je kan ze ook even uit de koelkast laten rusten en ze min of meer op kamertemperatuur serveren.

SMAKELIJK!!!

1 opmerking:

  1. Wat een pret hebben de kinderen doch.Is het niet fantastisch,En de koekjes zien er ook heel lekker uit;)
    p,s geklickt op je ads;)

    BeantwoordenVerwijderen