zaterdag 5 november 2011

Perentaart met soufflé van amandelcrème

Peren: ze zijn het hele jaar door te verkrijgen (zij het verschillende soorten op verschillende momenten), maar toch vind ik ze het best passen in de herfst.  Voeg er nog de heerlijke smaak van amandelen en bladerdeeg en een frisse toets van citroenschil aan toe en je hebt een taart waar je buikje gegarandeerd blij van wordt.  Serveer ze lauw (met een bolletje vanille-ijs!) of op kamertemperatuur... Genieten maar!Dit heb je nodig:

850g peren (Conference, Durondeau, ...)
2 eetlepels rietsuiker
1 rol bladerdeeg uit de koeling
100g witte suiker
50g bloem
120g amandelpoeder
1 citroen
25 g boter
2 eieren
60 ml room

EXTRA: ronde taartvorm

Heb je geen rietsuiker in huis, dan vermoed ik dat gewone witte suiker ook wel goed is.  Rietsuiker is echter iets gezonder dan gewone kristalsuiker.  Hij wordt gewonnen uit suikerriet (kristalsuiker uit suikerbiet) en bevat wat meer mineralen dan kristalsuiker.  Rietsuiker is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.Schil eerst de peren, snijd ze in de lengte in 8 stukken en ontpit ze.


Voeg er dan de rietsuiker aan toe en meng deze goed door de peren.


Laat een eetlepel (bak)boter smelten in een pan en bak de peren er al roerend 4 minuten in.
Neem ze daarna uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet.


Meng dan in een kom de witte suiker, de bloem, het amandelpoeder en de boter (op kamertemperatuur, eventueel heel even in de microgolfoven plaatsen).  Rasp de citroenschil erover en meng ook deze erdoor.  Zorg ervoor dat je enkel het gele van de citroenschil raspt.  Het witte deel is veel te bitter.


Klop de eieren ongeveer een minuut met de mixer op de hoogste stand en schep ze dan ook voorzichtig door het mengsel.  Hou het mengsel wel zo luchtig mogelijk en roer dus niet te hard want anders klop je de lucht die je net in de eieren hebt geklopt er zo weer uit.


Verwarm nu de oven voor op 200°C.

Leg het bladerdeeg met het bijbehorende bakpapier in de taartvorm en knip de overtollige randen van het bakpapier af.  Doorprik het deeg (bodem én randen) met een vork.  Zo komt het bladerdeeg niet te bol te staan.


Smeer de helft van de amandelcrème nu op het bladerdeeg.  Leg de peren er in cirkelvorm op.


Voeg de room toe aan de resterende amandelcrème en giet dit mengsel over de peren uit.  Het lijkt misschien vrij weinig, maar het mengsel zet nog wat uit (souffleert) in de oven en dan komt het dus wel goed...


Plaats de taart nu 20 tot 25 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

Laat ze afkoelen op een rooster.
Om de taart goed uit de taartvorm (en op het rooster) te krijgen leg je er best een groot bord of iets dergelijks op, keer je de taart in 1 beweging om zodat ze ondersteboven op het bord ligt (nu kan je het bakpapier meteen weghalen) en keer je ze weer om op het rooster.


Laat ze wat (of helemaal) afkoelen en snijd ze in punten... Smakelijk!!!(receptje uit "Simply You", het magazine van Carrefour)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten