Snelle Zweedse balletjes met peterseliepuree

Zweedse balletjes, wie kent ze niet vanuit Ikea? Ik maakte ze ooit al eens volgens een traditioneel recept (niet slecht, maar ook niet echt 'blogwaardig'). Deze versie is echter veel gemakkelijker en sneller én ook erg lekker! Je maakt ze namelijk met stukjes worst en niet echt met gehaktballen. Dit gerechtje maak ik zeker nog eens!!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

voor de salade:
1 rode ui
1 komkommer
6 pruimtomaten
1 eetlepel suiker
3 eetlepels witte wijnazijn
2 eetlepels olijfolie
peper en zout

voor de balletjes:
4 boerenworsten (of BBQ-worsten)
2 eetlepels verse peterselie
100 ml room
scheutje whisky
klontje boter
peper en zout

voor de puree:
1 kg bloemige aardappelen
1/2 bosje peterselie
1 ei
klontje boter
2 eetlepels olijfolie
een snuifje nootmuskaat
peper en zout

EXTRA: pot veenbessenconfituur

Halveer de komkommer in de lengte en snijd hem in reepjes. Snijd de tomaten in partjes. Pel de rode ui en versnipper of snijd in ringen (naar keuze).

Meng de azijn, de olijfolie, de suiker en wat peper en zout tot een dressing en meng deze onder de groenten. Zet koel weg.


Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en pureer. Roer een klont boter, een snuifje nootmuskaat en peper en zout door de puree. Versnipper de peterselie en meng ook deze erdoor. Zet opzij en hou warm.

Maak een inkerving in de worsten (in de lengte) en pel ze. Breek of snijd ze in stukjes.
Smelt een klontje boter in een pan en bak het vlees rondom goudbruin. Neem het uit de pan en blus de aanbaksels met een scheutje whisky. Laat de alcohol verdampen en voeg dan de room toe. Leg het vlees terug in de pan en kruid het geheel met wat peper en zout.


Serveer alles samen en werk af met nog wat peterselie en met de veenbessenconfituur. Heerlijk!!


(recept uit Libelle Lekker)

Reacties

Populaire posts