Zalmfilet in curryroomsaus met prei, erwtjes en dille (met airfryer- of ovenfrietjes)

Is het nu curry of kerrie? Terwijl ik vroeger vooral het woord 'kerrie' tegenkwam in Nederlandse kookboeken, zie ik het steeds vaker ook in Vlaamse recepten staan. 'Team Taaladvies' leert me dat beide woorden standaardtaal zijn in het hele taalgebied en dat 'kerrie' inderdaad vooral in Nederland wordt gebruikt. Maar goed, tot zover de taalles. Of je het nu met c of k schrijft, deze currysaus met prei, erwtjes en dille is heel erg lekker en past uitstekend bij vis. Mmm!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

4 kleine zalmfilets, 150 g elk
600 g frietjes voor in de airfryer of oven
2 preiwitten
1 ui
1 teentje knoflook
200 g diepvrieserwtjes
1/2 bosje verse dille
1 citroen
200 ml room (vetgehalte 30%)
200 ml visbouillon (glazen potje)
1 eetlepel bloem
2 à 3 eetlepels currypoeder
2 eetlepels ongezouten boter


Pel en versnipper de ui en de knoflook.
Snijd de prei in dunne ringen.


Verhit de boter in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg een minuutje later de preiringen toe en kruid ze met het currypoeder. Schep goed om.

Bestrooi de prei met de bloem, bak deze even mee en giet er dan de visbouillon en de room bij. Breng aan de kook en laat 10 minuten op een zacht vuur staan. De saus zal nu een beetje indikken.


Pers het sap uit de citroen.
Hak of knip de dille fijn.
Voeg de dille en de erwtjes toe aan de saus en breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Bak de frietjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Bestrijk de zalm met een beetje olijfolie en kruid hem met peper en zout. Bak de zalm in een scheutje olijfolie in de pan. Hij moet niet 100% doorbakken zijn.


Serveer alles samen en werk af met nog wat extra dille. Smakelijk!



(recept uit Libelle Lekker)

Reacties

Populaire posts