zaterdag 14 mei 2011

Cakerol met aardbeienconfituur (en zure room)

Tijdens Lucas' verjaardagsfeestje vorig weekend stond er niet enkel een heerlijke sachertorte op tafel, maar ook deze superlekkere luchtige cakerol werd hier tevoorschijn getoverd en absoluut heerlijk bevonden!  Wie naar het programma "Goe Gebakken" op VT4 kijkt, zal hem ongetwijfeld herkennen.  De mijne zag er misschien niet zo mooi uit als die van "Ladychef" Sofie Dumont, maar die smaak... mmm, dit moet je gewoon proberen!Het was de eerste keer dat ik me waagde aan een opgerolde cake en perfect was hij dus niet, maar ik was toch blij dat hij niet helemaal gebroken was (waar ik aanvankelijk wel wat schrik voor had...).

Dit heb je nodig:

210g eieren (+/- 4 stuks) - jaja, in gram... bij gebak dient het eigenlijk allemaal heel netjes afgewogen te zijn!
100g witte suiker
50g bloem
50g maïzena (indien nodig: zie verder voor een afbeelding van de verpakking)
25g boter
beetje poedersuiker
amandelschilfers (2 à 3 handjes vol)
aardbeienconfituur / -jam (bij mij ging er toch wel bijna een halve pot van 450g door...)

Je kan al meteen de oven voorverwarmen op 230°C want erg lang duurt de bereiding van het beslag niet.

Eerst weeg je best de suiker af in een ovenbestendige kom en zet je deze even vooraf in de oven zodat hij lauw-warm is.  Op deze manier wordt het biscuitbeslag extra luchtig en licht.  Of het nu echt daaraan lag weet ik niet, maar de biscuit bleek bij mij achteraf inderdaad ook wel bijzonder luchtig te zijn!

Ondertussen sla je de eitjes een beetje los en als de suiker lauw-warm is, voeg je hem toe en klop je de eiermassa goed luchtig met de mixer op de hoogste stand.  De eiermassa wordt dan veel lichter van kleur en neemt heel wat meer volume in dan voor het opkloppen.


Zeef de bloem en de maïzena erbij en spatel deze er voorzichtig onder.  Het hoeft nog niet perfect gemengd te zijn nu want de boter moet er ook nog bij.


Smelt vervolgens de boter (op een zacht vuurtje of even in de microgolfoven) en meng die er ook voorzichtig onder tot je een mooi egaal beslag hebt.


Bedek nu een bakplaat (+/- 25 op 30 cm) met een vel bakpapier.  Om ervoor te zorgen dat het papier goed blijft liggen, kan je een klein beetje van het beslag in elke hoek van de bakplaat leggen en het bakpapier op die manier "vastplakken".  Daarop giet je dan al het beslag uit.


Bak het af in slechts 7 minuten op 230°C.  Dit mag echt niet veel langer omdat het deeg anders te hard wordt en breekt wanneer je het oprolt.

Tijdens het bakken heb je net de tijd om de amandelschilfers te roosteren.  Hiervoor heb je een droge pan (zonder vetstof!) nodig.  Laat ze roosteren tot ze mooi goudbruin zijn.  Schud best af en toe wel eens met de pan.  Je kan ze indien gewenst natuurlijk ook in de oven roosteren.
Als ze klaar zijn dan leg je ze op een bakplaat of iets dergelijks zodat je later gemakkelijk de cakerol erop kan plaatsen en de amandelen erover kan verdelen.


 Na 7 minuten haal je het biscuitdeeg uit de oven.  Het ziet er dan ongeveer zo uit:


Leg een vel bakpapier (of een siliconen bakmatje) klaar en keer de biscuit hierop om (indien nodig snij je eerst de randjes wat los).  Verwijder het bakpapier dat nu bovenaan ligt (hetgene dat mee in de oven is geweest dus) en bestrooi de biscuit meteen met wat poedersuiker.  Dit kan je b.v. met behulp van een zeefje of iets dergelijks doen.


Leg er dan onmiddellijk een propere keukenhanddoek over om te voorkomen dat de biscuit uitdroogt, waardoor je hem niet meer zou kunnen oprollen.  Laat het gebak zo volledig afkoelen.  Ik heb daarvoor het geduld niet gehad (tja, beetje tijdsnood...) en heb er al aan verder gewerkt toen hij nog wat lauw was.  Waarschijnlijk daardoor dat een deel van het deeg aan de bodem bleef kleven en dat de buitenkant van de cake er dus niet perfect uitzag...


Dan wordt het tijd om de aardbeienconfituur en de zure room op de cake te smeren.
Warm eerst de confituur even op in een pannetje (eventueel met een scheutje water, maar dat deed ik niet) en breng hem kort aan de kook.  Dan giet je hem over de cake en strijk je hem er gelijkmatig over uit.De zure room klop je best eerst een beetje los en strijk je dan bovenop de confituur op de cake.  Als je trouwens niet zo van zure room houdt, dan kan je hem ook gerust weglaten!


En dan komt nu hetgene waar ik het meeste schrik voor had: de cake oprollen!  Rol hem gewoon rustig op en wees niet ongerust als hij in het begin een beetje breekt; dit komt uiteindelijk wel goed!  Leg hem neer met de naad naar onder.

Bij mij zat er ook een barst in de bovenkant, maar zoals ik al zei heb ik de cake al opgerold toen hij nog niet helemaal was afgekoeld en het zou best kunnen dat dat er wat mee te maken had!


 Tenslotte strijk je nog met behulp van een borsteltje (of eventueel met keukenrol) wat extra aardbeienconfituur op de rol, waarna je hem meteen wentelt in de amandelsnippers. 


De uiteinden snij je recht af (dan kan je meteen eens proeven!!). KLAAR!!!
  

SMAKELIJK! 2 opmerkingen:

  1. Tip:
    Als je je cake oprolt terwijl hij nog warm is en opgerold laat afkoelen zal de cake niet barsten (wel een gesuikerde keukendoek gebruiken)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoeveel zure room moet je gebruiken? Dit staat er niet bij. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen