dinsdag 31 mei 2011

Pitabroodje met een heerlijke gehaktvulling: een leuke variant op de Amerikaanse "Sloppy Joe"!

De "Sloppy Joe" is een Amerikaans gerechtje van gehakt, uien, ketchup en wat kruiden tussen een typisch Amerikaans hamburgerbroodje... weinig groenten, veel vlees en - geef nu toe - dat broodje zelf kan je niet bepaald lekker noemen!  Deze versie is echter onvergetelijk lekker!  Minder vlees, wat meer groenten én een veel lekkerder broodje!  Het is één van de gerechtjes die ik met veel plezier van uit moeders keuken heb meegenomen en die nu als geregeld terugkerend lekkernijtje op het menu staan in mijn eigen gezinnetje!  Het is een snel te bereiden éénpansgerechtje en - geloof me - de vele verschillende smaakjes samen zorgen voor een fantastisch geslaagd geheel!


Dit heb je nodig:
(voor 3 à 4 personen)

- 500g gemengd gehakt (kalf-varken)
- 1 gesnipperde ui
- 1 tomaat, in blokjes gesneden (pellen mag, maar moet niet)
- 100g (diepvries)doperwtjes - je hoeft ze niet te ontdooien!
- 1 theelepeltje groentenbouillonpoeder of een stukje van een bouillonblokje
- 1 eetlepel (15 ml) worcestersaus (zie foto hieronder of google even indien je dit niet zou kennen, het is te koop in iedere gewone supermarkt)
- 125 ml tomatensaus of vloeibare tomatenpuree
- 1 eetlepel (15 ml) citroensap
- 1/2 à 1 theelepel (5 à 10 ml) mosterd
- 2 theelepels bruine suiker
- 1 eetlepel bloem
- olijfolie om in te bakken
- 4 pita- of kebabbroodjes
- beetje kropsla (voldoende om in elk broodje een bodempje te leggen)


Ik raad je aan om net zoals ik alle ingrediënten al op voorhand klaar te zetten.  Het afwegen en fijnsnijden kan je best nu al doen, zodat je achteraf alles gewoon maar te nemen hebt!

Dan verwarm je 2 eetlepels olie in een grote pan (liefst een pan met opstaande rand, waar veel in kan).  Wanneer de olie heet is, voeg je de gesnipperde ui toe en laat je deze op een matig vuur bakken / fruiten.  Zo komt de smaak van de ui het best tot z'n recht, zonder te sterk te domineren. 


Zien de uisnippers er "glazig" uit dan mag je het gehakt eraan toevoegen.  Dit laat je "rul" bakken: je werkt het gehakt van één geheel los tot kleine stukjes terwijl het verder bakt in de pan.  Dit doe je best met een spatel of een houten lepel of iets dergelijks.Het gehakt hoeft nog niet helemaal doorbakken te zijn wanneer je er het bouillonpoeder bijvoegt of het bouilonblokje over versnippert.  Ook de worcestersaus, de tomatensaus, het citroensap, de mosterd en de bruine suiker mag je er nu doorroeren.  Verwarm het geheel 2 à 3 minuten op een zacht vuurtje en roer tussendoor af en toe even.Dan voeg je er de tomaatblokjes en de erwtjes aan toe, waarna je het geheel weer 3 à 5 minuten op een zacht vuurtje laat sudderen in de open pan.  Zo ziet het er meteen heel wat aantrekkelijker uit met wat meer kleur!


Roer dan de eetlepel bloem even los in een half kopje (+/- 125 ml) water en giet het bekomen "papje" bij het mengsel om het geheel te binden.  Roer het er even voorzichtig door en laat het nog 3 à 5 minuten zacht doorkoken.


Ondertussen wordt het tijd om je pitabroodjes te bakken.  Ik doe dit steeds in de broodrooster omdat ik dan lekker krokante broodjes krijg (best heel even bevochtigen onder de kraan en dan in de broodrooster stoppen!), maar volgens de verpakking kan het ook in de oven of microgolfoven.

Het is nu ook hét moment om je sla te wassen en te drogen, indien dat nog niet gebeurd was.


Zijn je pitabroodjes klaar?  Dan snij je ze stuk voor stuk open, vul je ze met een bodempje sla en met een flinke schep gehaktvulling... Klaar!!!


Mmmm, dat wordt gegarandeerd smullen!

4 opmerkingen:

 1. Siet er heerlijk uit. Maar waarvoor dient die worcestersaus?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De worcestersaus? Die geeft nog een extra "smaaktoets" aan het gerechtje... Ik vind het er heel lekker bij in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dadelijk maar eens gaan proberen... Ziet er goed uit , al zal ik de sla achterwege laten...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kan ook eens in je pan schijten, geeft extra bruine kleur aan je gerecht!

  BeantwoordenVerwijderen