Heerlijk fris broodbeleg: tonijnrillettes met basilicum

Lekker fris en zomers met een handjevol basilicum en wat citroen erin verwerkt, heerlijk knapperig met hier en daar een stukje ui en ook zalig smeuïg dankzij de room en roomkaas.  Fantastisch lekker op een sneetje stokbrood, maar ook zeker zo te eten als deel van een koude schotel of een tapasmaaltijd.  Deze rillettes zijn zeer snel klaar en dus ideaal als je zonder al te veel tijd in de keuken door te brengen toch van een lekkere maaltijd wil smullen, bij voorkeur gezellig in de tuin of op het terras.  Dat laatste deden wij dan ook nadat we het afgelopen weekend een dagje vlijtig hadden gewerkt op ons gerenoveerde terras.  Bij gebrek aan een tuin - tja, een typische stadswoning dus - hebben we ons terras wat laten verruimen en maken we er nu stilaan een heel gezellig plekje van... zodat de kids leuk kunnen buiten spelen en wij nog meer dan tevoren kunnen genieten van een heerlijk hapje en drankje in de buitenlucht.

Met hier en daar nog wat spatjes verf aan m'n handen prepareerde ik dus voor het eerst deze rillettes en het is zeker niet de laatste keer geweest!



"Rillettes" is oorspronkelijk een bereiding van heel langzaam in zijn eigen vet gegaard varkensvlees.  Op die manier is het best zwaar en zeer vet.  Ondertussen worden rillettes van allerlei soorten vlees en dus zelfs ook van vis gemaakt.  Deze tonijnrillettes zijn allesbehalve zwaar en vet.  Eigenlijk zijn ze best te vergelijken met een tonijnsalade, maar dan in ieder geval wel een zeer lekkere!

Dit heb je nodig:
(voor 4 personen zegt mijn receptje - een vrij grote kom vol was dat bij mij... voor 2 volwassenen en 2 kindjes maak ik volgende keer de helft, al zal dit ook wel op geraken hoor!)

2 kleine blikjes tonijn natuur (niet in olie)
1 kleine ui of 2 sjalotten
1/2 citroen
2 potjes "Petit Suisses" (roomkaas - zie foto in de uitleg hieronder indien nodig)
4 eetlepels mayonaise
2 eetlepels room 30 à 40 % vetgehalte (staat op de verpakking vermeld)
1 theelepel mosterd
1 eetlepel verse basilicumblaadjes

Eerst hak je de ui (of sjalotten) fijn.  Ik gebruikte hiervoor mijn superhandig groentenmolentje... geen traantjes bij mij! ;)


Pers dan het sap uit de halve citroen.  Je kan het er gewoon met je handen uitknijpen, maar met een citruspers gaat het toch beter.


Laat de tonijn even uitlekken, doe hem in een kom en druk de vis dan fijn met behulp van een vork.




Tenslotte voeg je hieraan de Petits Suisses, de gehakte ui, de mayonaise, de room, de mosterd, het citroensap en de basilicum (in fijne stukjes gesneden of gescheurd) toe en meng je alles goed door elkaar.




  
Normaal dien je dan de schaal zo'n 30 minuten in de koelkast te zetten alvorens ervan te smullen, maar bij ons belandde ze meteen op tafel en dat was natuurlijk ook geen probleem.


SMAKELIJK!!!


uit het boek:


Reacties

  1. Erg lekker ziet het uit.Ik heb ook 2 kookbijbels in mijn keuken.Een is: 4 Ingridients(koken met vier ingredienten) en Desolute Gourmet(ofwel Verarmde Lekkerbek).Hoop ik heb het goed vertaald.En waarom niet koken goedkoop maar lekker?:)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts