Krabtaartjes

In mijn vorige blogpost vertelde ik al over onze gezellige tapas-avond ter inwijding van ons vernieuwde terras.  Naast de reeds besproken "duivelse eieren" maakte ik ook deze lekkere krabtaartjes.  Klein, fijn en simpel te maken... Wat wil je nog meer?  Ik was eigenlijk van plan de supersimpele versie te maken, met kruimeldeeg uit de winkel, maar aangezien er dat weekend blijkbaar veel baklustigen waren en het kruimeldeeg helemaal op bleek heb ik maar even zelf een deeg gemaakt.  Zo veel extra moeite was dat nu ook weer niet eigenlijk!


Dit heb je nodig:
(voor 12 kleine taartjes)

1 blikje krab, uitlekgewicht 125g (minder volgens het recept, maar zo vind ik het veel lekkerder!)
een halve kleine ui
1 klein teentje knoflook
een scheutje droge witte wijn
1 ei
75 ml room (of melk)
25g geraspte manchego, parmezaanse kaas of andere geraspte kaas
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
een snuifje nootmuskaat
zout en peper

voor het deeg:
175g bloem
een stevige snuif zout
90g boter
2 eetlepels koud water

OF 250g kant-en-klaar kruimeldeeg

EXTRA: muffinbakvorm met 12 uitsparingen + deegroller

Maak eerst het deeg.  Meng hiervoor de bloem en het zout (niet te klein snuifje, het deeg is lekkerder met wat meer zout) in een kom.  Voeg de boter in blokjes toe en kneed het deeg samen met +/- 2 eetlepels koud water tot je een stevig deeg bekomt dat niet meer kleeft.  Je kan best niet meteen al het water toevoegen, maar het geleidelijk erdoor kneden tot het deeg goed van structuur is.  Je hoeft het niet te lang te kneden want dan zal het eindresultaat veel te hard worden.


Leg het deeg gedurende de bereiding van de vulling even in de koelkast, in vershoudfolie gewikkeld.

Voor de vulling snipper je eerst de ui.  Ik gebruikte hiervoor - lekker gemakkelijk - mijn groentenmolentje, dat ik echt niet meer zou kunnen missen in de keuken trouwens!


De knoflook mag je ook fijnhakken of persen met de knoflookpers.


Dan verhit je een scheutje (olijf)olie en bak / fruit je daar de ui +/- 4 minuten in tot hij zacht maar niet bruin is.  Zo komt de smaak het best tot z'n recht.  Voeg de laatste 30 seconden de geperste knoflook toe.


Blus het geheel met een scheutje witte wijn en laat dit grotendeels verdampen.  Haal de pan van het vuur en laat het uimengsel even rusten.


Klop nu het eitje even kort los in een kom en roer de room of melk erdoor.


Laat de krab uitlekken en voeg deze toe aan het mengsel.  Ook de geraspte kaas, de peterselie en het uimengsel mag je erdoor roeren.  Breng het geheel op smaak met wat nootmuskaat, een klein beetje zout en stevig wat peper.


Nu kan je stilaan de oven voorverwarmen op 190°C.

Bestuif nu een werkvlak met een beetje bloem en rol hierop het gekoelde deeg uit met behulp van de deegroller.  Brokkelt het nog te erg (was bij mij het geval), dan voeg je een piepklein beetje water toe.  Om het deeg goed te kunnen uitrollen doe je best ook op de bovenkant en zelfs aan de deegrol zelf een beetje bloem.

Steek dan uit het deeg cirkels van 7 cm doorsnede (met een glas b.v.).  Rol telkens de overschotjes terug uit, tot je uiteindelijk 12 cirkels hebt.

Bekleed nu een licht ingevette muffinvorm met de deegrondjes.  Zorg dat er geen scheurtjes zijn. Druk dus eventuele scheurtjes toe met een extra stukje deeg, zodat de vulling er zeker niet uit kan lopen straks!


Verdeel de krabvulling tenslotte over de deegbakjes en laat de taartjes 30 minuten bakken in een op 190°C voorverwarmde oven. 

Als je echt een knapperig deeg wil, dan kan je het natuurlijk eerst even blind bakken: gaatjes prikken in de bodem, vullen met een laagje bakpapier en bakbonen of iets dergelijks en zo 10 minuutjes in de voorverwarmde oven voorbakken alvorens je de taartjes vult.
Ik bakte het deeg nog nooit voor bij deze taartjes en was toch steeds heel tevreden over het resultaat, maar aan jou de keuze natuurlijk!


De vulling moet gestold zijn en de deegranden moeten goudbruin zijn vooraleer je ze uit de oven haalt.

Of je de taartjes warm of koud serveert mag je zelf kiezen.  Ik geef persoonlijk de voorkeur aan warm (of lauw), maar ieder z'n smaak!


Smakelijk!!!!!



Uit het boek:


Reacties

  1. Ja ik kan me voorstellen dat dit lekker is.Ik maak regelmatig fish taartjes een beetje pittig(Thai) heerlijk:)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts