Heerlijke Amerikaanse chocoladekoekjes: Chocolate Crinkles

'Chocolate Crinkles'... Ik had er eerlijk gezegd  nog nooit van gehoord, TOT mijn collega Shana verjaarde en trakteerde met zelfgemaakte koekjes!  En ze was dan ook nog eens zo lief me het receptje te geven.  Deze koekjes hebben eigenlijk het meest weg van brownies: heerlijk zacht en smeuïg binnenin en net iets steviger aan de buitenkant.  Ze zijn echter een pak 'properder' te eten (ze brokkelen niet zo) en ze moeten qua smaak zeker niet onderdoen voor brownies!  Bovendien zijn ze gemakkelijk te maken... 't Zal zéker niet de laatste keer zijn dat ik ze op tafel tover!


Dit heb je nodig:
(voo 35-40 koekjes)

225g pure chocolade (ik nam Noir de Noir van Côte d'Or)
56g ongezouten boter (tja, raar gewicht... maar 't originele receptje is met Amerikaanse maten, vandaar)
100g witte suiker
2 grote eieren
2 theelepels vanille-extract
195g bloem
1/2 theelepel bakpoeder
snuifje zout
+/- 20g poedersuiker

Breek de chocolade in stukken en smelt hem samen met de boter au bain marie.  Daarvoor plaats je een hittebestendige kom bovenop een kookpotje met een bodempje kokend water.  Je kan de chocolade en de boter ook samen in de microgolfoven smelten, maar dan heb je iets meer kans dat de chocolade verbrandt.  gebruik in ieder geval een zo laag mogelijke wattage als je het op die manier doet.


Ondertussen klop je de eieren en de suiker goed op met de mixer of keukenmachine tot het een lichtgele (bijna witte) massa is geworden.


Meng er ook het vanille-extract (of vanille-essence) door.


Meng daarna voorzichtig het afgekoelde chocolademengsel erdoor.


In een andere kom roer je bloem, bakpoeder en een flinke snuif zout door elkaar.  Schep daarna dit alles voorzichtig (niet te hard roeren zodat je niet alle lucht uit het mengsel klopt) bij het chocolademengsel.


Bedek het mengsel en plaats het voor minstens 1,5 uur in de koelkast (in het recept staat zelfs 3-4 uur, maar 1,5u bleek bij mij voldoende om een vaste structuur te krijgen).  Ik legde hiervoor een velletje vershoudfolie op het mengsel.  Zo kan de bovenkant zeker niet uitharden.

 Als het mengsel hard genoeg is om er balletjes van te kunnen rollen, verwarm dan de oven alvast voor op 170°C en bedek een bakplaat met bakpapier.

Doe de poedersuiker in een kommetje.  Schep telkens met een kleine lepel een hoopje uit het beslag, rol hiervan tussen je handpalmen balletjes van 2,5 cm doorsnede en rol ze telkens door de poedersuiker tot ze volledig met suiker zijn bedekt.  Schudt het teveel aan suiker er lichtjes af.


Leg de balletjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat.  Een drietal cm tussen elk balletje is toch een minimum want ze zetten nog wel wat uit! 


Laat ze nu zo'n 10 minuten bakken in de op 170°C voorverwarmde oven.


na zo'n 8 minuten in de oven... bijna klaar!
Laat de koekjes heel even afkoelen op de bakplaat zelf en haal ze er dan voorzichtig af (niet meteen want dan kleven ze aan het bakpapier!).  Laat ze verder afkoelen op een rooster.


SMAKELIJK!!!



Reacties

  1. Ik had er ook nog nooit van gehooerd.Heel interesant;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. die zien er lekker uit, maar even opslaan bij mijn favo's :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die zien er lekker uit! Ik ga ze dit weekend eens maken en als ze meevallen verschijnen ze op het verjaardagsfeestje van mijn dochter die 1 jaar word!
    Nog een vraagje: Is dit met een heteluchtoven gemaakt? Want ik merk vaak dat ik mijn graden anders lager moet zetten. Een heteluchtoven gaat precies wat harder of zo?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik moet mijn oven dan weer vaak wat hoger zetten. Iedere oven is verschillend... Maar hete lucht zou ik niet gebruiken. Ik vrees dat de koekjes dan te erg zullen uitdrogen. Laat je me weten hoe het afloopt? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zal het je laten weten. Het mengsel staat net in de frigo dus tot nu toe is alles goed verlopen. Ik denk dat ik dan best zo de ventilator in de oven op zet als hetelucht ze gaat uitdrogen. Ik heb mijn oven zelf nog niet zo lang dus het is zowel dit receptje uitproberen als mijn oven leren kennen :-) Tot straks of morgen met meer nieuws!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ze smaken heel lekker, maar mijn koekjes zijn meer gebarsten dan die wat hier op de foto staan. Weet jij hoe dat zou komen? Zou ik mijn graden lager moeten zetten?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Die van mij hadden vrij weinig barstjes. De "echte" crinkles hebben er meer dus die van jou lijken me perfect! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. het gebruik van een warme luchtoven kan perfect hoor Eva, de mijne zijn ook zo gebakken... :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts