zaterdag 9 juni 2012

Aardbeientaartjes met banketbakkersroom

Na een minder geslaagde poging met een of ander mengsel op basis van kwark, waagde ik me afgelopen week voor de tweede keer aan aardbeientaartjes. Ditmaal gevuld met banketbakkersroom... En dat heb ik me absoluut niet beklaagd. Op deze manier zijn de taartjes echt héél erg lekker en zo zal ik ze zeker nog maken!


Dit heb je nodig:
(voor 4 taartjes)

1 rol kruimeldeeg
250 ml melk
50g witte suiker
1/3 van een vanillestokje
25g bloem
2 eidooiers
+/- 12 aardbeien van gemiddeld formaat
1 eetlepel rode bessengelei

EXTRA: bakvormen voor kleine taartjes

Verwarm je over alvast voor op 180°C.

Rol het kruimeldeeg uit en steek (of snijd) er 4 rondjes uit die wat groter zijn dan de bodem van de taartvormen. Deze leg je in de (met boter ingevette) taartvormen, je drukt ze voorzichtig aan aan de randen en het overtollige deeg druk je weg van de randen met je handpalm.


Prik nu gaatjes in het deeg met behulp van een vork. Anders heb je kans dat er luchtbellen onder de bodem verschijnen waardoor het deeg 'bobbels' gaat vertonen.
Leg dan een rondje bakpapier in het deeg en vul dat met bakbonen of met droge rijst. Zo kan je de taarbodems 'blind bakken' (= bakken zonder vulling) zonder dat het deeg naar boven komt.


Plaats de bodems nu 20 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven, neem de rijst en het bakpapier eruit en plaats ze nog 5 minuutjes in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.

Ondertussen kan je met de overschot van het kruimeldeeg koekjes maken.
Steek daarvoor rondjes uit het deeg. Neem telkens de overschot bij elkaar en rol het weer uit met een deegroller, waarna je hier ook weer rondjes uit steekt.
Bestrooi de koekjes tenslotte nog rijkelijk met witte suiker. Plaats ze 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Klaar!
Nu verder met de taartjes... ;)

Voor de banketbakkersroom (= eigenlijk soort vanillepudding) breng je het grootste deel van de melk (niet alles!) samen met het 1/3 vanillestokje langzaam aan de kook. Neem de pot van het vuur wanneer de melk kookt en laat de vanille nog wat 'trekken' in de melk.


Ondertussen meng je de bloem met de dooiers en met het achtergehouden scheutje melk.
Voeg aan dit mengsel onder goed roeren met beetjes de hete melk toe. Blijven roeren is heel erg belangrijk want anders krijg je klonters (van de dooiers die stollen).


Giet dan de massa terug in de kookpot en blijf goed roeren. Laat alles zachtjes koken voor zo'n 3 minuten. Het mengsel zal beginnen indikken.
Neem het vanillestokje nu weg.
Roer tenslotte nog de suiker door de warme massa... en je banketbakkersroom is klaar!


Verdeel de (nog warme) banketbakkersroom nu over je taartbodems.


Was de aardbeien, snijd de steeltjes eraf, snijd ze in de lengte in 4 en schik ze meteen (voor de banketbakkersroom helemaal is opgesteven bovenaan) op de taartjes.

Laat de bessengelei even smelten in een pannetje (neem hem meteen van het vuur als hij gesmolten is) en strijk hem met een keukenkwastje (of eventueel met behulp van een lepeltje) over de aardbeien uit.


Mmmmmm.......


3 opmerkingen:

 1. jou banketbakkersroom ziet er wat blubberig uit, en niet zo geel als bij de bakker, is dit normaal?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij was in ieder geval wel heel erg lekker hoor! :)

   Verwijderen
  2. Bakkers gebruiken geen echte banketbakkersroom maar poeder met kleurstof.
   Als je het zelf maakt is het altijd minder geel, tenzij je er gele kleurstof aan toevoegt.

   Verwijderen