woensdag 20 juni 2012

Sinaasappelcupcakes met oranjebloesemwater en sinaasappel-botercrème

Hou je van sinaasappel? Dan hou je ook van deze cupcakes! Wat zijn ze lekker zeg, en ook helemaal niet moeilijk te maken. Absoluut voor herhaling vatbaar!!!


Dit heb je nodig:
(voor 12 cupcakes)

125g witte suiker
125g goede boter op kamertemperatuur
2 eieren
125g zelfrijzende bloem (of bloem + bakpoeder)
1 sinaasappel (enkel de schil nodig)
1 eetlepel oranjebloesemwater (gewoon in de supermarkt te vinden)

voor de botercrème:
170g poedersuiker
110g goede boter op kamertemperatuur
2 à 3 eetlepels melk
1 sinaasappel

als decoratie:
rest van de schil van de sinaasappel (van de botercrème) OF de schil van een mandarijn

EXTRA: fijne rasp, muffinbakvorm voor 12 muffins/cupcakes, 12 papieren vormpjes

Verwarm al meteen de oven voor op 170°C en zet eventueel ook al een muffinbakvorm klaar met 12 papieren vormpjes erin.

Klop met een mixer of in de keukenmachine de boter samen met de suiker tot een luchtige crème. Voeg tijdens het kloppen één voor één de eieren toe. Ook het oranjebloesemwater mag erbij.Stop even met mixen en rasp de schil van de sinaasappel boven het mengsel. Voeg ook de bloem toe.
Meng dan alles met een spatel of mix het kort door elkaar.Het cupcakebeslag is nu klaar. Schep het in de papieren vormpjes met behulp van bijvoorbeeld een ijsschep. Vul de vormpjes maar voor 2/3. Het beslag zal immers nog heel wat rijzen.


Plaats de cupcakes voor ongeveer 20 minuten in de op 170°C voorverwarmde oven. Als je er een houten prikker in steekt, moet die er droog weer uitkomen. Is dat niet het geval, dan moeten de cupcakes nog iets langer in de oven.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Voor de botercrème ga je als volgt te werk:

Doe de boter, de poedersuiker en de melk samen in een mengkom en mix alles goed door elkaar tot je een egale massa bekomt. Rasp er ook nog de schil van de sinaasappel over en schep deze er goed door met behulp van een spatel.Strijk de botercème met behulp van een spatel uit over de afgekoelde cupcakes en rasp er nog wat schil van een sinaasappel of mandarijn over. Klaar!!!
Wil je de cupcakes met botercrème-topping bewaren? Dan kan dat best in de koelkast. Neem ze er dan wel minstens een uur op voorhand weer uit zodat de botercrème terug zacht wordt.

1 opmerking: