woensdag 6 juni 2012

Frambozencupcakes met stukjes witte chocolade en frambozen-botercrème

De framboos: dé zomervrucht bij uitstek om overheerlijke cupcakes (en ook andere bereidingen) mee te maken. Met haar verfijnde licht zure smaak geeft deze vrucht een heerlijke toets aan zowel zoete als hartige bereidingen.

Ik verwerkte ditmaal wat frambozen samen met stukjes witte chocolade in mijn cupcakes. Resultaat: geslaagd!


Dit heb je hiervoor nodig:
(voor 12 cupcakes)

125g (goede) boter, op kamertemperatuur
125g witte suiker
2 eieren
2 eetlepels melk (= 30 ml)
125g zelfrijzende bloem (of gewone bloem met 5g bakpoeder)
snuifje zout
100g (of 50g als je niet zo van super zoet houdt) witte chocolade
125g verse frambozen

voor de frambozen-botercrème:
250g (goede) boter, op kamertemperatuur
250g poedersuiker
2 eetlepels heet water
1 theelepel vanille-extract (of -essence)
50g verse frambozen

EXTRA: cupcake-bakblik + cupcakepapiertjes
eventueel: ijsschep + spuitzak

Ik maakte slechts 6 cupcakes, dus hieronder zie je ook kleinere hoeveelheden op de foto's...

Eerst snijd je de boter in stukjes en klop je ze samen met de suiker licht en romig met de mixer of in de keukenmachine. Komt je boter recht uit de koelkast? Verwarm ze dan héél even in de microgolfoven zodat ze zachter wordt, maar let op: zorg dat ze niet smelt!


Voeg dan de eitjes toe en mix ze erdoor. Ook de melk mag erbij.


Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe en blijf mixen tot ze goed in het mengsel is opgenomen. Voeg tijdens het mixen tenslotte nog een snuifje zout toe. Dan kan misschien vreemd klinken, maar je hebt in deze bereiding al zoveel zoete ingrediënten (suiker, chocolade, frambozen) dat wat zout zeker niet misstaat om het geheel wat op te heffen.


Snijd nu de chocolade en de frambozen in stukken, dep de frambozen nog een beetje droog met keukenrol en meng beide ingrediënten met behulp van een spatel door het cakebeslag. Wil je liever geen extréém zoete/plakkerige cupcakes, voeg dan slechts de helft van de chocolade toe. Aan jou de keuze!
Verwarm de oven nu op 170°C en verdeel het beslag over de cakevormpjes. Met behulp van een ijsschep gaat dit erg gemakkelijk.


Bak de cupcakes zo'n 20 à 25 minuten in de op 170°C voorverwarmde oven. Als je er een houten prikker in steekt, moet die er droog weer uitkomen. Is dat niet het geval, dan moeten de cakejes nog wat langer in de oven.

Neem de cakejes uit de oven, laat ze een minuutje in de bakvorm staan en keer de bakvorm dan om zodat de cupcakes eruit vallen. Zo hoef je niet te prutsen om ze eruit te krijgen. Laat ze verder afkoelen op een rooster.Nu nog de botercrème maken...

Mix hiervoor de boter met de poedersuiker in enkele minuten tot een luchtige crème. Mix er ook het water en de vanille-essence door.
Voeg tenslotte nog de frambozen toe en mix verder. Je hoeft ze niet in stukken te snijden. Bij het mixen gebeurt dit immers vanzelf. Zorg er wel voor dat de frambozen niet te nat zijn. (Dep ze eventueel even af met keukenrol)
Spuit de botercrème met behulp van een spuitzak (met gekarteld of glad spuitmondje) op de cakejes. Je kan natuurlijk ook gewoon een schepje uitsmeren op de cupcakes met behulp van een lepel.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten