Pie met kip, champignons en groene asperges

Het aspergeseizoen is ondertussen eigenlijk al ten einde, maar dit fantastische recept kon ik jullie echt niet onthouden. En laat gerust je fantasie de vrije loop... de asperges zijn vast wel te vervangen door een andere groente. Laten jullie me weten hoe jullie deze pie maken?


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

750 g groene asperges
500 g champignons
1 ui
250 g wortelen
4 takjes peterselie
500 g kipfilet
zout en peper
2 eetlepels bloem
125 ml droge witte wijn
1/2 kippenbouillonblokje
125 ml room
nootmuskaat
1 rol bladerdeeg (koeltoog)
1 eidooier
3 eetlepels melk

Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges eraf. Deze zijn te hard om te eten. Snijd dan de asperges in stukken.

Borstel de champignons schoon en snijd ze in twee of in vier (afhankelijk van hun formaat).
Pel en snipper de ui.
Schil de wortelen en snijd ze in plakjes.



Snijd de kip in blokjes. Verhit wat olie in een grote pan en bak de kip rondom aan. Breng op smaak met zout en peper en neem de stukjes kip uit de pan. Zet ze even opzij.

Bak dan de champignons in het bakvet. Voeg de ui, de wortel en de asperges toe. Bak een minuutje al roerend. Breng op smaak met wat zout en peper. Voeg de bloem toe en bak deze ook kort mee. Dat is belangrijk want anders krijg je een duidelijke 'bloemsmaak' in je gerecht en dat is niet de bedoeling.

Roer de wijn, 400 ml water en het 1/2 bouillonblokje erdoorheen. Laat dit 5 minuten koken op laag vuur. Voeg dan de kip toe en roer de room en de (in stukjes geknipte) peterselie erdoor. Breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.



Verwarm de oven voor op 200°C.

Rol het bladerdeeg (+ bakpapier dat erbij zit) uit en snijd een stuk uit dat iets groter is dan de bovenkant van je ovenschotel. (+/- 2 cm meer aan elke kant)

Vul de ovenschotel met de groenten-kip-ragout.
Kluts de eidooier met de melk en bestrijk de rand van de ovenschotel hiermee (met een keukenborsteltje of met je vingers) en houd het ei-melkmengsel nog even bij.
Leg het deeg - zonder bakpapier - op de schotel en druk de randen voorzichtig aan. Snijd uit het overige deeg blaadjes en/of bloemetjes en versier het deeg ermee. Bestrijk het deeg met het ei-melkmengsel. Zo gaat het deeg mooi glanzen.


Bak de pie 20 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven. Smullen maar!


(recept uit het maandblad "Koken en Genieten")

Reacties

Populaire posts