woensdag 16 maart 2016

Appel-speculaascrumble met gedroogde vijgen

Ik had afgelopen weekend nog enkele vergeten appelen in de fruitmand liggen... Zeker nog niet rot, maar ook niet meer erg vers waardoor ze wat zachter geworden waren. Zonde om ze weg te smijten uiteraard! Daarom besloot ik er deze crumble van te maken. En o wat was die lekker zeg!! Mmm!!!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

4 appelen
50 g gedroogde vijgen
een klontje goede boter
1 eetlepel bruine suiker
100 ml appelsap
2 eetlepels citroensap
1/2 theelepel kaneelpoeder

voor de crumble:
80 g speculaasjes
50 g bruine suiker
60 g goede boter
40 g amandelpoeder

om erbij te serveren: een bolletje vanilleijs bij iedere portie

Verwarm alvast de oven voor op 180°C en beboter 4 ovenschaaltjes van +/- 12 cm diameter.

Schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
Snijd de gedroogde vijgen in reepjes.

Verwarm een klontje boter in een kleine diepe pan / kookpotje en stoof er gedurende 10 minuten de appelblokjes samen met de vijgen, het citroensap, het appelsap en 1 eetlepel bruine suiker in.
Roer na 10 minuten de kaneel erdoor en verdeel het appelmengsel over de schaaltjes.

Maal dan de speculaasjes fijn. Dat kan je doen door de koekjes in een (diepvries)zakje te stoppen en er met een deegroller over te gaan. Doe je het liever in de blender dan mag dat natuurlijk ook.
Meng de speculaaskruimels met de suiker en het amandelpoeder. Smelt de boter en roer deze er ook door.




Verdeel de crumble over de schaaltjes en zet ze 20 à 25 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.


Serveer lauw met een bolletje ijs erop. Heerlijk!!!


(recept uit het boek 'De lekkerste desserts' van Libelle)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten