zondag 28 januari 2018

Courgette-rijstkoekjes met komkommersalade (veggie)

Steeds vaker betrappen we onszelf er op dat we gerechtjes zonder vlees maken, zonder daar echt bewust bij stil te staan. Nu ja, onze oudste zoon is vegetariër en voor hem maken we dus sowieso vaak een versie van gerechten zonder vlees klaar. Een vegetarisch gerecht voor het hele gezien is dan uiteraard nog gemakkelijker. En dit gerechtje viel bij iedereen helemaal in de smaak!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

125 g rijst
1 courgette
1 ui
1 ei
2 eetlepels bloem
1 komkommer
enkele takjes verse dille
2 eetlepels witte wijnazijn
een snuifje suiker
5 eetlepels olie
250 ml (Grieke) yoghurt
1 theelepel citroensap
peper en zout

Kook de rijst (volgens de aanwijzingen op de verpakking) gaar in licht gezouten water.
Rasp de courgette grof boven een mengkom.
Pel en versnipper de ui.

Is de rijst gaar, giet hem dan af en laat hem ongeveer tien minuten afkoelen.

Roer de courgettesnippers, de rijst, de ui, het ei en de bloem door elkaar. Breng het geheel op smaak met peper en zout.



Schil de komkommer en schaaf hem met een dunschiller in de lengte in dunne plakken. De kern met de pitjes hoef je niet mee te gebruiken.
Hak / knip de dille fijn en voeg hem toe aan de komkommer.
Maak een vinaigrette door twee eetlepels olie, de azijn, peper, zout en suiker door elkaar te roeren en schep dan de vinaigrette door de komkommer.


Maak een sausje door de yoghurt te mengen met citroensap, peper, zout en een snuifje suiker.

Verwarm wat olie in een grote pan met antiaanbaklaag.Schep er enkele schepjes van 1 eetlepel van het rijstmengsel in en bak deze een drietal minuten per zijde. Houd de koekjes die al klaar zijn warm op een bord met daarover aluminiumfolie en bak verder tot het mengsel op is.
Ik vond het niet zo gemakkelijk om de koekjes om te draaien aangezien het mengsel niet echt een samenhangend geheel vormt, maar uiteindelijk is het wel gelukt. Niet opgeven dus! :)


Serveer de rijstkoekjes met de komkommersalade en de yoghurtsaus. Smakelijk!


(recept uit het maandblad 'Koken en Genieten')

Geen opmerkingen:

Een reactie posten