Gezonde bananencake / bananenbrood (zonder suiker en boter!)

Ja hoor, gebak kan ook lekker én gezond zijn! Bananen zijn zoet genoeg uit zichzelf, waardoor het helemaal niet nodig is om extra zoetstoffen toe te voegen. Akkoord, de cake is minder zoet dan wat je van een cake gewend bent, maar wij vonden hem alvast heel geslaagd en voor herhaling vatbaar. Prima als ontbijt ook, samen met wat blauwe bessen... Mmm! Mocht je toch wat zoetstof willen toevoegen, dan kan je bijvoorbeeld voor honing kiezen.


Dit heb je nodig:

3 grote bananen (of 4 kleinere)
4 eieren
100 ml yoghurt (ik koos voor Griekse yoghurt)
50 g noten naar keuze (ik nam een mix)
120 g volkoren bloem
8 g bakpoeder
1 eetlepel kaneelpoeder

EXTRA: cakevorm

Verwarm alvast de oven voor op 180°C. Het is helemaal niet veel werk om deze cake te maken!

Doe de bananen, de eieren en de yoghurt samen in een kom en mix alles met de staafmixer tot een glad beslag.

Hak de noten in stukjes. Dat kan je doen met een mes of in de keukenmachine, maar nog eenvoudiger is het met volgende methode: stop ze in een diepvrieszakje en rol erover met een deegroller. Voila, in een mum van tijd heb je gehakte noten!

Schep de noten, de bloem, het bakpoeder en het kaneelpoeder door het beslag.

 

Vet de cakevorm goed in met bijvoorbeeld zonnebloemolie (of boter) en giet het beslag er in.

Laat de cake 40 minuten bakken in de op 180°C voorverwarmde oven.


Laat de cake minstens 10 minuten in de vorm afkoelen voor je hem eruit haalt. Ik maakte de fout dat eerder te proberen, waardoor hij niet helemaal in zijn geheel uit de vorm kwam. Gelukkig doet dat niets aan de smaak. ;)

Smakelijk!!!


(recept op basis van verschillende recepten die ik op internet vond)

Reacties

Populaire posts