donderdag 23 juni 2011

Cakeje met een lopend hartje: moelleux van melkchocolade met een hartje van aardbei

Zin in een heerlijk snel te maken chocoladebommetje met een lekker frisse toets?  Bingo!  Deze moelleux is werkelijk fantastisch lekker en je hebt er niet al te veel tijd voor nodig.  Enige moeilijkheidje: je moet er je oven goed voor kennen want het kan op één minuutje aankomen of je chocoladevulling al dan niet nog vloeibaar is.

Bij deze moelleux heb je overigens sowieso een vloeibaar hartje want de gepureerde aardbei stijft natuurlijk niet op.  Is er echter ook nog vloeibare chocolade vanbinnen, dan is het gebakje helemaal onweerstaanbaar!


Deze ingrediënten heb je nodig:
(voor 6 stuks)

100g melkchocolade (ik gebruik steeds Côte d'Or)
100g aardbeien
2 hele eieren + 2 eierdooiers
50g bloem
100g poedersuiker
100g (zachte) boter
beetje boter om de schaaltjes in te vetten

EXTRA: staafmixer en 6 redelijk diepe ovenbestendige schaaltjes, type ramequin bijvoorbeeld (zoals ik gebruikt heb)

Ik bereidde slechts 3 moelleux-schaaltjes, dus het is normaal dat je slechts kleine hoeveelheden op de fotootjes ziet... kwestie van je niet ongerust te moeten maken dat er bij jou iets niet klopt! ;)

Eerst was je de aardbeitjes, snijd je de kroontjes eraf en pureer je ze even met de staafmixer.


Je kan de oven nu ook al voorverwarmen op 210°C.  Lang ben je immers niet bezig met de verdere bereiding.

De chocolade en de boter doe je in stukjes en smelt je al roerend au bain marie: in een hittebestendige kom boven een pot met een bodempje kokend water.


In een andere kom klop je ondertussen de eieren en de eierdooiers op.  Zeef er dan de bloem bij en klop het geheel nogmaals stevig op.


Voeg de poedersuiker toe en schep deze door het eiermengsel.


Tenslotte voeg je ook het gesmolten chocolademengsel toe en meng je alles tot een egaal geheel.


Vet de ovenschaaltjes in met boter en vul ze met het beslag.  Voeg dan in het midden van elk schaaltje 1 flinke theelepel aardbeienpuree toe.


De moelleux moeten +/- 10 minuten in de oven op 210°C.  Ik weet dat mijn oven er altijd wat langer over doet, dus bij mij zijn dat 12 minuten... Het zal voor elke oven een beetje verschillend zijn en is dus een kwestie van ondervinding.  De bedoeling is in ieder geval dat de buitenkant eruit ziet zoals een soort cakeje en dat de binnenkant nog heerlijk vloeibaar is. 
Blijf zeker bij de oven staan als je nog niet zeker bent over de juiste tijd: als de bovenkant er nét gaar uitziet, dan mogen de moelleux al uit de oven!

Wat vinden jullie trouwens van het schattige aardbeihartje in mijn moelleux?  Puur toeval, maar wel heel leuk natuurlijk!
Meteen opdienen en niet te lang onaangeroerd laten staan!  Smakelijk!!!uit het boek:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten