woensdag 8 juni 2011

Fris slaatje met rucola, nectarine, mozzarella en Italiaanse ham

Een lekker zonnige dag vraagt om een lekker zonnig slaatje!  Dit slaatje is heel eenvoudig te maken en de combinatie van de licht bittere rucola, de zoete nectarine, de zoute ham, de romige mozzarella en de zure limoenvinaigrette maakt het helemaal af! 
Het nectarine-seizoen duurt niet al te lang: ze zijn verkrijgbaar van eind mei tot midden september ongeveer... dus profiteer ervan voor het alweer te laat is!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen - als lunchgerecht)

100g rucola
2 rijpe nectarines (gladde glanzende huid - perziken hebben een zacht, pluizig huidje)
2 pakjes mozzarella, bij voorkeur buffelmozzarella (heeft een sterkere smaak dan "gewone" mozzarella die van koemelk gemaakt werd)
4 plakjes Italiaanse ham of Parmaham
4 eetlepels olijfolie
1 limoen

Je bereidt het slaatje echt in een handomdraai, maar de ham dient wel een uurtje in de oven te drogen.  Begin er dus tijdig aan!

Je legt hiervoor de plakjes ham gewoon op een bakpapiertje op de bakplaat en zet ze een uur in een voorverwarmde oven op 80°C.  Zo worden ze heerlijk knapperig!


Ondertussen was je de nectarines goed en snijd je ze in staafjes.  De schil mag eraan blijven. 
In theorie dien je om de pit te verwijderen de nectarine doormidden (tot aan de pit) te snijden en dan de twee helften te draaien zodat ze van elkaar loskomen.  Dan haal je zo de pit eruit.  Soms lukt me dat perfect, maar met deze nectarines werd het wat knoeien... Uiteindelijk slaagde ik er toch in om staafjes te snijden.


De mozzarella snijd je in blokjes.


Voor de vinaigrette pers je het sap uit de limoen (met behulp van een citruspers of gewoon goed knijpen met je hand) en doe je hiervan 1 eetlepel samen met 4 eetlepels olijfolie in een kommetje.  Kruid dit met wat peper en zout en meng alles goed door elkaar.
Dan schik je de rucola in het midden van een (bij voorkeur diep) bord.  De nectarinestaafjes mogen errond, de mozzarellastukjes en de ham (in reepjes gesneden) erop.  En tenslotte werk je het slaatje af met enkele lepeltjes vinaigrette.


 Smakelijk!

(receptje uit "Kook" - Spar magazine)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten