Gepofte aardappelen met zongedroogde tomaatjes, mozzarella en basilicum

Niet lang geleden gaf ik jullie al het receptje mee van die overheerlijke "Sloppy Joe" pitabroodjes.  Deze gepofte aardappelen zijn eveneens zo'n klassieker hier thuis: een simpel degelijk recept dat geregeld terug op ons menu verschijnt.  Ik kies bewust voor de "lange versie" van gepofte aardappelen: in de gewone oven en niet in de microgolfoven.  De schil is op deze manier aangenaam knapperig en de smaak is zoveel beter!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

4 grote (bij voorkeur bloemig kokende) aardappelen
8 teentjes knoflook, ongepeld
2 eetlepels olijfolie
4 handenvol verse basilicum
100g zongedroogde tomaten
250 mozzarella, bij voorkeur buffelmozzarella
zout en peper

EXTRA: aluminiumfolie

Verwarm de oven al meteen voor op 180°C.  Ondertussen bereid je de aardappelen voor: indien nodig schoonmaken onder de koude kraan, eventuele "ogen" (bobbeltjes / beginnende scheuten) wegsnijden en ze dan omwikkelen met een velletje aluminiumfolie.  Dan zet je ze 1u15 tot 1u30 in de oven... een hele tijd dus!  Zet je keukenwekkertje echter best maar op 45 à 60 minuten want de laatste 30 minuten moet de knoflook er nog bij!

Wil je toch liever de snelle manier, dan kan je je aardappelen even inprikken hier en daar tegen het barsten, zonder aluminiumfolie in de microgolfoven onafgedekt op een bordje zetten en ze daar 6 tot 7 minuten laten garen op 800 à 900 Watt.  Daarna wikkel je ze in aluminiumfolie en laat je ze nog een 5-tal minuten nagaren.
Let op: voor dit receptje heb je sowieso nog wel een voorverwarmde oven (180°C) nodig voor de knoflook.


De laatste 30 minuten dient de knoflook dus mee in de oven.  Terwijl de aardappelen alleen garen, kan je de look al voorbereiden: leg de teentjes ongepeld in een ovenbestendig schaaltje en giet er 2 eetlepels olijfolie over. 


In een halfuurtje zijn de teentjes dan heerlijk gekarameliseerd en bijgevolg veel zachter van smaak (en structuur).  Je hoeft ze nu enkel nog voorzichtig (want ze zijn natuurlijk nog heet!) te pellen - de pel komt er heel gemakkelijk af - en te pletten met een vork.


Terwijl de aardappelen (en de knoflook) in de oven staan, kan je ook de rest van je ingrediënten voorbereiden.

De zongedroogde tomaatjes, de mozzarella en de basilicum dien je gewoon allemaal wat kleiner te snijden en te kruiden met peper en zout naar smaak. Daaraan voeg je nog de geplette knoflook toe en als je alles goed door elkaar mengt is je heerlijke vulling al klaar!


Haal na 1u15 à 1u30 de aardappelen uit de oven, maar laat de oven nog even aan!

Maak de folie voorzichtig los, snijd de aardappelen kruislings in en vul ze met het mengsel.  Ik heb het altijd wat moeilijk met dat insnijden eigenlijk... Ofwel valt mijn aardappel helemaal uit elkaar (omdat ik te ver snijd), ofwel heb ik wel een inkerving maar ontstaat er bijzonder weinig plaats om de vulling in te scheppen.  Ik schep dus altijd maar een beetje vulling op de aardappel en doe de rest in een ovenbestendig kommetje.  Dat zet ik achteraf dan mee op tafel zodat iedereen nog vulling kan bijnemen naar wens.


Zet de aardappelen met de vulling (en eventueel ook het aparte kommetje met vulling) nog 8 à 10 minuten in de oven zodat de mozzarella mooi smelt.

Genieten maar!!!(receptje uit een boek dat ik ooit van de bibliotheek meebracht, maar de titel ben ik helaas kwijt...)Reacties

Populaire posts