woensdag 29 juni 2011

Afscheid van de juffen: met ganache gevulde cupcakes met geboetseerde roosjes en kleurpotloodjes uit rolfondant

Jaja, het einde van het schooljaar is daar al...  Wat is het weer voorbij gevlogen zeg!  Omdat onze jongens zo'n fantastische juffen hadden wilde ik gerust wat moeite doen voor hun afscheidscadeautjes.  Ik leefde me weer helemaal uit met rolfondant, en dit werd het resultaat:... en om het goed tot bij de 3 juffen (Lucas' juf & Jolans 2 juffen) te krijgen, knutselde ik zelf kartonnen doosjes in het juiste formaat.  Binnenin wat aluminiumfolie, vershoudfolie erover, een kaartje erbij en de cakejes konden veilig naar school:


Hoe je de cupcakes zelf maakt, leg ik je HIER uit.

Ik liet het mengen van het beslag over aan de kindjes... Lekker gemakkelijk en welk kind vindt het nu niet leuk eens te mogen roeren in een kom vol lekkers? ;)


De grote cupcakes heb ik gevuld met ganache van pure chocolade.  Dit is een mengsel van gesmolten chocolade en room (verhouding 50/50 of iets meer chocolade als je het minder lopend wil).  Je kan er ook een klontjes boter en/of wat suiker aan toevoegen, naar keuze.  Weet je niet goed hoe eraan te beginnen, dan kijk je HIER maar eens.

Het was eigenlijk nog maar de eerste keer dat ik cakejes vulde. 
Daar zijn verschillende manieren voor.  Je kan tewerk gaan met b.v. een appelboor: een gaatje maken in het midden van het cakeje, dat vullen met een vulling naar keuze, een stukje van het cakecilindertje (gemaakt met de appelboor) eraf snijden en de rest terug op de vulling in de cake duwen.
Ik koos voor de spuitzak.  Je hebt een spuitmondje met een zeer fijne opening nodig.  Dat stop je gewoon in het cakeje en je spuit er een beetje vulling in.  De cake is luchtig genoeg zodat er dus nog plaats over is vanbinnen waar de vulling tussen kruipt.  Ik begon met telkens 3 gaatjes en bij mijn laatste cupcakes spoot ik enkel in het midden een beetje meer ganache.  Het verliep zeer vlotjes, dus voor mij is dit zeker voor herhaling vatbaar!


Ik bekleedde de cakejes met een laagje marsepein (onder een diepvrieszakje uitgerold met de deegroller en daar rondjes uitgedrukt met behulp van een glas) en daarop legde ik mijn versieringen uit rolfondant.

Hoe je juist roosjes uit rolfondant kan maken - zonder mold/vormpje natuurlijk - leg ik je hieronder zeer gedetailleerd uit... Ik weet dat er verschillende manieren voor zijn, maar ikzelf heb alleen nog maar deze geprobeerd en vind ze best handig!

Eerst ga je natuurlijk je fondant kleuren.  Ik gebruik hiervoor kleurstoffen in gelvorm.  Deze zijn te koop in gespecialiseerde bakwinkeltjes.  Je hebt er maar zeer weinig van nodig en het doseren lukt het best met behulp van b.v. een tandenstoker.  Om de kleurstof door de rolfondant te kneden doe ik steeds dunne doorzichtige wegwerphandschoenen aan.  Zo krijg ik zeker geen gekleurde handen!


Eerst maak je het hartje van de roos.  Daarvoor rol je een klein stukje fondant tot een balletje.  Ik leg het daarvoor op mijn handpalm en met mijn wijsvinger van de andere hand kan ik het dan goed rollen.


Dat balletje druk je plat tussen b.v. twee helften van een diepvrieszakje.


Vervolgens rol je het op.  Dan is het hartje van de bloem al klaar.


Voor de blaadjes neem je telkens een stukje van ongeveer dezelfde grootte, maar dat rol je dan tot een langwerpig balletje.  Ook dit druk je plat tussen het diepvrieszakje.


Dit blaadje druk je gewoon tegen het hartje van de bloem.  Je vormt het met je vingers precies zoals je het wil hebben.  Normaal blijft het er vanzelf tegen plakken.  Is dat niet het geval, dan kan een piepklein beetje water helpen om het beter te laten plakken, maar kijk uit want het wordt algauw een plakkerige boel zo! 

Alle volgende blaadjes laat je licht met elkaar overlappen en druk je er op dezelfde manier tegen.  En zo ga je dan door tot je zelf tevreden bent over het uitzicht en formaat van je roosje!


 Tenslotte dien je nog een stukje van de onderkant te snijden zodat het roosje wat minder "hoog" komt.


 Voila... De roosjes zijn klaar!


Om een nog mooier effect te krijgen, kan je ook nog blaadjes maken natuurlijk!
Ik deed dit als volgt...

Eerst kleurde ik uiteraard op dezelfde manier een stukje rolfondant groen.  Daarvan nam ik telkens een langwerpig balletje (iets groter dan de balletjes waarmee ik de rozenblaadjes maakte) dat ik ook platdrukte tussen m'n diepvrieszakje.


Om het uiteinde wat puntiger te maken drukte ik langs elke kant wat met een mesje


Tenslotte sneed ik voorzichtig nerven in de blaadjes... en plooide ik ze uiteindelijk wat op de middelste nerf voor een nog mooier effectje! (op deze foto is dat nog niet gebeurd)


De blaadjes bleven mooi kleven op het marsepeinlaagje.  De roosjes kleefde ik vast met wat glazuur (beetje poedersuiker met slechts één of enkele druppeltjes water erbij).

Knap hè...


Wat denken jullie?  Ook eens proberen?  Je stopt er wel wat tijd in, maar het loont toch de moeite vind ik!


4 opmerkingen:

 1. ik heb er vandaag ook gemaakt om op school af te geven,
  wist je dat je suikerpasta , marsepein en alle benodigheden nu ook kan vinden in de aveve winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja inderdaad, dat had ik al opgevangen... Ik moet er dringend eens gaan kijken! Waarschijnlijk is het dan ook iets goedkoper daar?
  Marsepein koop ik gewoon in de supermarkt trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat zullen de juffen hier blij mee geweest zijn, ik vind het in elk geval super mooi gemaakt. En dan wensen ik jullie een hele goede vakantie toe. Hier in NoordNederland moeten ze nog tot eind juli naar school. Ik heb alleen nog geen kinderen op school dus wij hebben vorige week onze week vakantie gehad in Belgie :) Bij jullie in Belgie hebben jullie toch de maanden juli en augustus vrij? In elk geval veel plezier (vooral met bakken :)) Ze kunnen zo mooi meehelpen

  groetjes,
  Janna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Eva,
  Ze zijn echt heel erg mooi geworden, en wat een goede uitleg weer.
  Ik weet in ieder geval dat ik ze ook ga maken voor
  volgende week. Dan gaan mijn dochters voor het
  laatst naar school.
  Groetjes Jolie

  BeantwoordenVerwijderen