woensdag 24 augustus 2011

Fish 'n' chips (maar dan gezonder en lekkerder!)

Fish 'n' chips is een typische Britse fastfood-maaltijd: gefrituurde vis met gefrituurde aardappelreepjes (een soort frieten dus)... lekker vet!  Deze versie bestaat uit gebakken vis en in de oven met olijfolie gebakken aardappelpartjes.  Overgoten met een heerlijk yoghurt-kruidensausje vormt dit gerecht een fantastisch geheel!  Dit is één van de receptjes waar ik toch zeker enkele keren per jaar terug naar grijp.  Veel te lekker!



Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

750g aardappels
600g witte visfilet (ik gebruik altijd pangasius-filet en kan dat dan ook absoluut aanbevelen!!!)
1 kleine ui
1 citroen (eigenlijk maar 1 eetlepel nodig)
6 kleine augurken
1/2 bosje bieslook
2 takjes peterselie
150 ml magere natuuryoghurt (mag eventueel licht gesuikerd zijn, dat past er eigenlijk ook wel bij)
5 eetlepels mayonaise of halvanaise
1 à 2 theelepels mosterd (afhankelijk van hoe sterk hij is)
2 eetlepels bloem
4 eetlepels olijfolie
(zee)zout en peper

extra: velletje bakpapier

Ik maakte een portie voor 2 personen en mijn verhoudingen aardappel - vis zaten deze keer niet helemaal juist.  We hadden iets te weinig vis in huis gehaald.  Maar hoe dan ook, 't was nog steeds heel lekker hoor!!

Voor de aardappelen heb je wel wat tijd nodig.  Nu ja, qua werk valt het reuzegoed mee, maar ze zitten gewoon nogal lang (50 minuten) in de oven.  Begin er dus zeker tijdig aan!

Verwarm meteen de oven voor op 200°C.
Eerst schil je de aardappelen en snijd je ze in dikke partjes.  Ze moeten dikker zijn dan normale Belgische frieten. 


Spoel de partjes even af onder de kraan, dep ze droog en verdeel ze over een met bakpapier bedekte bakplaat.

Verstuif of druppel er zo'n 2 eetlepels olijfolie over.  Heb je een verstuivertje, dan is dat natuurlijk handig.  Maar rechtstreeks vanuit de oliefles (+ even mengen met behulp van een lepel) lukt het ook prima hoor!  Zorg er zeker voor dat de olie goed over de aardappelpartjes verdeeld is zodat ze mooi goudbruin kunnen bakken.


Hierover strooi je ook nog peper en zout.  Ik gebruik hier steeds zeezout, maar je mag uiteraard zelf kiezen.


Bak ze nu 45-50 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

Ondertussen begin je aan het sausje.
Pel en snipper de ui.  Ik gebruik hiervoor zoals altijd mijn handige groentenmolentje...


De augurken mag je ook in kleine blokjes snijden.  Normaal haal ik ze meteen mee door mijn molentje, maar dit keer heb ik ze om de ene of andere reden zo gesneden. ;)


Ook de peterselie en de bieslook mag je versnipperen.  Hiervoor gebruik ik mijn superhandige kruidenschaar.  Maar een normale schaar doet ook perfect dienst uiteraard!


Meng nu de ui, de stukjes augurk, de peterselie en bieslook, de mayo-/halvanaise, de yoghurt en de mosterd door elkaar.  Breng het (heerlijke!) sausje op smaak met zout en peper.


Nu nog de vis bereiden en we zijn klaar!
Eerst snijd je hem in blokjes en bedruppel je deze met enkele druppeltjes citroensap.  Strooi er eventueel ook een klein beetje zout over.


Voeg de bloem toe en meng deze goed met de vis zodat de blokjes mooi omhuld zijn met bloem.


Verhit tenslotte 2 eetlepels olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag (!) en wanneer de olie goed heet is, voeg je de vis toe.  Bak hem al roerend zo'n 4 à 5 minuten.


Nu nog alles samen serveren en SMULLEN MAAR!!!



(receptje uit tijdschrift "Foodies")

1 opmerking:

  1. Heerlijk.Het is ook hier zeer geliefd o vrijdag.Ik maak ook mijn eigen .Zal jou recept proberen.Lijk mij erg lekker;)

    BeantwoordenVerwijderen