woensdag 24 augustus 2011

Fris slaatje met knapperige worteltjes, blauwe druiven en munt

Een zonnige zomer kunnen we het niet bepaald noemen dit jaar, maar met dit slaatje haal je wél meteen de zon in huis!  Een heerlijke smakencombinatie, absoluut de moeite om eens uit te proberen!  Bij ons komt het alvast vaker op 't menu!  Je kan er ook alle kanten mee uit: als lunchgerechtje, als bijgerecht of zelfs als tussendoortje...


Wij hadden nog een overschotje tortilla wraps liggen en maakten hiervan in combinatie met wat kipblokjes en dit slaatje een heerlijke maaltijd!

Dit heb je nodig:
(voor 3 à 4 personen)

1 bos jonge worteltjes (= dunne wortels die je normaal met loof eraan koopt)
250g pitloze blauwe druiven
2 lente-uitjes (= pijpajuintjes, bosuitjes, 'schanulekes')
2 eetlepels verse muntblaadjes
1/2 citroen
mespuntje komijnpoeder
mespuntje gemalen koriander
peper en zout
3 eetlepels olijfolie + extra om in te bakken
1 gedroogd klein chilipepertje (maar dat heb ik er niet bij gedaan)

Eerst schil je alle wortels (met de dunschiller) en snij je ze in fijne plakjes.  Spoel ze nog even na zodat zeker al het zand verwijderd is.


Stoof ze dan zo'n 5 minuten aan in (+/- 1 eetlepel) olijfolie.  Kruid met zout en peper en voeg er een scheutje (half glaasje) water aan toe.  Laat ze nog zo'n 5 minuten koken tot ze knapperig gaar (niet meer echt hard, maar ook nog niet zacht) zijn en laat ze afkoelen.


Ondertussen kan je de druiven al voorbereiden.  Pluk ze allemaal van hun steeltjes en was ze goed.


De lente-uitjes mag je in ringetjes snijden.  Daarbij snij je eerst de bodem van de ui en ook het laatste deel van het groen dat wat taaier is, mag weg.  Al de rest mag je versnijden: zowel wit als groen.


De muntblaadjes snijd je in reepjes.  Hou wel enkele blaadjes achter voor de afwerking.


Bereid dan de dressing: meng 3 eetlepels olijfolie met het sap van de halve citroen.  Roer er flink wat komijnpoeder en gemalen koriander door en breng het geheel op smaak met wat peper en zout.  Door tussendoor eens af en toe te proeven, kan je het sausje volledig naar eigen smaak bereiden.


Tenslotte meng je voorzichtig de wortelschijfjes, de druiven, de ringetjes lente-ui en de muntblaadjes door elkaar.  Giet de dressing erover en verkruimel eventueel de chili erover.

Koel te serveren!  Smakelijk!!!!!!
(receptje uit "Kook", het magazine van Spar)1 opmerking:

  1. Zeer goede kombinatie.Vind de druiven extra lekker in deze recept;)

    BeantwoordenVerwijderen