vrijdag 12 augustus 2011

Biscotti met sinaasappel en amazonenoten

Onlangs kwam ik in de winkel weer een onweerstaanbaar koekjes-receptenboekje tegen dat ik hoe dan ook aan m'n collectie wou toevoegen.  Ik liet de grootste man des huizes mijn nieuwste aanwinst doorbladeren en zijn oog viel meteen op deze "biscotti"... Hij had ze enkel nog maar in Italië gegeten, het land waar ze dus inderdaad van afkomstig zijn, en hij had het over de zowat lekkerste koekjes die hij ooit had geproefd.  Ikzelf had ze eigenlijk nog nooit gegeten, maar ik kon natuurlijk niet anders dan het receptje snel eens uittesten... Wauw, ze zijn dus inderdaad SUPER lekker!!!  Onweerstaanbaar...Het zijn knapperige harde koekjes (in twee maal gebakken, vandaar de naam "biscotti") en ze hebben echt een zéér fijne, lekkere smaak!  Het proberen waard!!

Dit heb je nodig:
(voor 25 dunne koekjes of +/- 12 dikke)

1 ei
85g suiker
1 sinaasappel
30 ml eetlepels neutrale plantaardige olie, b.v. arachideolie
100g amazonenoten / paranoten / brazilnoten (= allemaal hetzelfde, zie foto in de tekst hieronder)
175g bloem
8g bakpoeder
85g rijstgriesmeel (zie foto in de tekst hieronder)

Aangezien de bereiding van deze koekjes niet heel erg lang duurt kan je al meteen je oven beginnen voorverwarmen op 180°C.

Eerst rasp je de helft van de schil van de sinaasappel (je hebt er eigenlijk maar een halve nodig).  Ik probeerde dit eerst met een rasp, maar greep dan uiteindelijk toch terug naar mijn zesteur: fijnere schilletjes en geen bitter wit laagje dat meekomt!


 Daarna mag je ook de helft van de sinaasappel persen.  Je hebt uiteindelijk slechts 1 eetlepel sap nodig.


Dan klop je het ei met de suiker tot een schuimige massa.


Daar klop je 1 eetlepel sinaasappelsap, de sinaasappelschilfers en 30 ml (= 2 eetlepels) olie door.En ook de noten mogen erbij.


Zeef nu de bloem met het bakpoeder erbij en voeg ook het rijstgriesmeel toe.


Meng dit eerst goed met een spatel of lepel en kneed het deeg tenslotte met je hand(en).


Als het goed gemengd is en een mooi egaal deeg vormt dan maak je hiervan een rol van 20 cm lang en je legt deze op een met bakpapier bedekte (of goed beboterde) bakplaat.


Die rol zet je 30 minuten in de oven op 180°C tot hij gerezen en goudbruin gekleurd is.


Laat hem even wat afkoelen en zodra je hem met de blote hand kan aanraken, mag je hem in plakjes snijden en deze terug op de bakplaat leggen. 
Ondertussen laat je je oven afkoelen naar 150°C.
In het receptje raden ze een kartelmes aan.  Ik nam een simpel kartelmes, maar volgens mij was het niet scherp genoeg en moest ik teveel druk zetten.  In ieder geval kreeg ik zeker niet allemaal mooie plakjes!


Deze plakjes mogen nog 20 minuten bakken in de oven op 150°C.  Je kan ze eventueel na 10 minuten ook even keren, maar ik heb dit eigenlijk zelf niet gedaan (tja, met al die losse blokjes koek...).

Klaar!!!Je kan de koekjes enkele weken bewaren in een goed gesloten koekjestrommel.


Uit het boek:


2 opmerkingen:

  1. Zou je dit ook met een ander soort noten kunnen doen, amandelnoten of walnoten?
    Of eventueel zonder noten? Of zijn het echt die noten die de superlekkere smaak geven aan de koekjes?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kan ze zeker met andere noten of zelfs zonder noten maken! Klassiek is het met amandelen en ik denk dat ik dat de volgende keer ook zo zal doen. De lekkere smaak hier komt o.a. door de sinaasappel.

    BeantwoordenVerwijderen