zaterdag 27 augustus 2011

Gehakt met een verrassing: Italiaanse vogelnestjes

Zoek je een leuk receptje dat zowel bij volwassenen als bij kinderen in de smaak valt?  Bingo!  Een lekker smeuïge heerlijk gekruide gehaktbal met daarin een hardgekookt eitje en dit alles overgoten met een superlekkere tomatensaus... Wie zegt daar nu 'nee' tegen?!Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

500g kalfsgehakt of gemengd gehakt (ik nam ditmaal varkens-rundsgehakt)
200g ricotta (zachte kaas, eventueel te vervangen door cottage cheese)
4 theelepels fijn geraspte parmesaanse kaas
2 eetlepels paneermeel
1 eetlepel verse peterselie
1 eetlepel verse basilicum + wat extra voor de afwerking
4 eieren
peper en zout
olijfolie om in te bakken

voor de saus:
1 kilo tomaten
1 takje rozemarijn (of gedroogde rozemarijn uit een potje)
1 teentje knoflook
1 dl rode wijn
olijfolie om in te bakken

Eerst bereid je de hardgekookte eieren.  Daarvoor leg je ze 8 à 10 minuten in kokend water.

De oven mag je voorverwarmen op 180°C.

Dan doe je het gehakt in een mengkom en voeg je de ricotta, de parmesaan en het paneermeel toe.
De peterselie en de basilicum snijd of knip je fijn en voeg je ook toe.  Hou wel enkele blaadjes basilicum bij voor de afwerking!
Tenslotte meng je dit alles.  Je kan dit met een vork of met behulp van je handen doen, maar ik deed het met de deeghaken van de mixer: zeer handig!


Als de eieren hardgekookt zijn, laat je ze best even schrikken onder koud stromend water (om een zwarte kring rond de dooier te vermijden), pel je ze voorzichtig en laat je ze even afkoelen.

Je kan ondertussen best al beginnen aan de tomatensaus want die moet een halfuurtje op het vuur staan.
Snijd daarvoor de tomaten en de knoflook in grove stukken en laat deze even fruiten (bakken) in 2 eetlepels verhitte olijfolie, best in een diepe pan.  De saus moet achteraf nog gezeefd worden dus de stukken moeten echt niet te klein zijn en ontpitten of ontvellen is zeker niet noodzakelijk.
Voeg dan de wijn en de rozemarijn toe en laat het geheel 30 minuten koken op een laag vuurtje.  Zorg ervoor dat het nooit helemaal droog komt te staan en draai dus tijdig het vuur nog wat lager indien nodig!


Het gehakt verdeel je nu in 4 porties (in mijn geval 3 want ik maakte dit gerecht klaar voor 3 personen... nu ja: 2 volwassenen en 2 kindjes dus...) en je stopt een eitje in het midden van elke portie.
Hiervoor druk je best het gehakt wat plat, leg je het ei erop en plooi je het gehakt er overheen.  Druk het voorzichtig wat aan zodat het niet meteen kan open vallen. 
De foto's hieronder zijn een beetje raar van kleur, maar ze tonen wel goed aan hoe ik het ei telkens in het gehakt heb gestopt...


Dan verwarm je een eetlepel olijfolie in een pannetje en bak je de gehaktballen rondom even (in het totaal ongeveer 2 minuten) aan zodat ze een mooi lichtbruin korstje krijgen.


Nu kunnen ze in een ovenschoteltje voor zo'n 20 minuten de voorverwarmde oven in op 180°C.


Na 30 minuten pruttelen is de saus klaar.  Je hoeft ze nu enkel nog te zeven.  Om dat wat te vergemakkelijken heb ik eerst de tomaten al wat platgedrukt met behulp van mijn pureestamper.  Zo was het al iets fijner om door de zeef te drukken.


Tenslotte leg je op elk bordje / schaaltje een gehaktbal, overgiet je deze met de tomatensaus en werk je het geheel af met enkele blaadjes basilicum.Mmmmmm!!!!!!!

3 opmerkingen: