woensdag 28 december 2011

Fruitsalade met Cointreau en chocolade-mascarponemousse

Zoals je zag in mijn vorige blogpost maakte ik voor Kerst een tapasversie van dit dessertje.  Iedereen was er zeer enthousiast over, inclusief mijn kinderen (al kregen die uiteraard een versie zonder Cointreau!).  Het ziet er erg simpel uit, en dat is het ook wel, maar het proeft echt heerlijk!  Een 'gepimpte' fruitsalade dus eigenlijk...


Dit heb je nodig:
(voor 4 porties)

1 sinaasappel van gemiddeld formaat
150g pitloze (of zelf ontpitte) witte druiven
1 kleine rode appel (b.v. 'Pink Lady')
1 kleine rijpe banaan
2 theelepels witte suiker
2-3 eetlepels sinaasappellikeur, b.v. Cointreau
1 zakje vanillesuiker (= 8g)
125g mascarpone - best op kamertemperatuur
100 ml slagroom (30-35% vetgehalte - staat steeds op de verpakking vermeld)
eventueel wat cacao om te decoreren (+ een zeefje om deze te verstuiven)

voor de chocoladesaus:
25g (extra) pure chocolade
70 ml melk
1 theelepel witte suiker
1 theelepel maïszetmeel (= maïzena)
EXTRA: spuitzak (maar zonder kan het ook)


Eerst maak je de chocoladesaus zodat ze voldoende kan afkoelen tegen dat je ze nodig hebt.

Daarvoor doe je de melk, de suiker en de chocolade samen in een pannetje en verwarm je deze al roerend op het vuur.  Als de chocolade begint te smelten dan mag je de pan gerust even van het vuur nemen (blijven roeren).  Dan ben je zeker dat er niets aanbrandt.  Breng het geheel weer even aan de kook en voeg dan een (kleine) theelepel maïzena toe.  Laat deze even doorkoken zodat de saus wat dikker wordt en neem de saus van het vuur.  Roer ze tijdens het afkoelen af en toe nog eens door.


Schil dan de sinaasappel met een scherp mesje zo dik dat ook de witte huid van de vrucht wordt verwijderd.  Snijd vervolgens de partjes sinaasappel uit de vliesjes.  Knijp het sap uit het vlies en vang het op in een kom.
Nu ja, zo klinkt het in theorie... Ik moet eerlijk bekennen dat het schillen en versnijden van een sinaasappel niet echt mijn sterkste punt blijkt.  Ik heb uiteindelijk toch partjes sinaasappel gesneden (niet zo'n mooie, maar kom) en heb die dan nog eens in stukjes gedaan zodat er geen te grote stukken in de fruitsalade terecht kwamen.  Ik heb ook een stuk sinaasappel (iets kleiner dan de helft) over gehouden en heb daaruit gewoon het sap geknepen.  Zo lukt het dus ook wel.


Was de druiven en snijd ze in twee.  Was ook de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in blokjes.  De banaan pel je en snijd je in schijfjes.  Wil je kleinere stukjes dan snijd je de schijfjes banaan nog in twee of zelfs in vier stukken.  Al het fruit mag bij elkaar in een kom.


Meng nu de vier soorten fruit met het sinaasappelsap, met 1 theelepel witte suiker en met de Cointreau.


Verdeel het fruit over vier kommetjes en plaats ze even in de koelkast.
Roer 1 theelepel witte suiker en heel het zakje vanillesuiker door de mascarpone.  Dat lukt het best als de mascarpone ongeveer op kamertemperatuur is.  Klop dan de slagroom stijf en spatel hem voorzichtig door het mascarponemengsel.  Voorzichtig omdat je de lucht die je net in de slagroom hebt geklopt er natuurlijk niet meteen weer mag uit kloppen.

Om de slagroom goed te kunnen kloppen kan je deze best eerst goed koelen.  Bij voorkeur doe je de room in een roestvrijstalen kom (die neemt de koude goed op) samen met de kloppers van de mixer en zet je dit geheel enkele minuutjes samen in de koelkast zodat alles goed koud is.  Dan kan je hem zeker stijf kloppen.


Roer nu ook kort de chocoladesaus erdoor.  Je mag gerust nog bruine en witte lijntjes zien, dat zorgt voor een mooi effect!


Doe nu de chocolade-mascarponemousse in een spuitzak met gekartelde spuitmond en spuit een mooie 'toef' op de fruitsalade.  Als je geen spuitzak hebt dan kan je gewoon een lepel gebruiken om de mousse te verdelen.  Verstuif er indien gewenst ook nog wat cacao over.

Smakelijk!


(receptje uit het maandblad 'Koken en Genieten')

1 opmerking: