donderdag 1 december 2011

Kruidnoten met zelfgemaakte speculaaskruiden

Sinterklaas is al een tijdje in het land en komt weldra ook langs bij alle brave kinderen... Tijd om eens een typisch koekje van deze periode uit te proberen!  Kruidnoten zijn hier in België nog niet zo heel bekend, terwijl ze in Nederland niet meer weg te denken zijn uit de hele "Sinterklaastraditie".  Jammer eigenlijk, dat ze hier niet vaker gegeten worden want ze zijn toch wel érg lekker, zeker de zelfgemaakte versie!  Bovendien zijn ze zeer gemakkelijk en snel te maken en heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk al in huis.

Speculaaskruiden zijn hier in België niet zo gemakkelijk te vinden, maar je kan ze evengoed gewoon zelf maken (of samenstellen dus eigenlijk).


Kruidnoten worden trouwens vaak verward met pepernoten.  Maar er is wel degelijk een groot verschil.  Pepernoten zijn koekjes die gemaakt worden van roggemeel en anijs en ze zien er ook heel anders uit.  Op de foto hieronder (die ik even van internet geplukt heb) zie je links een kruidnoot en rechts een pepernoot.  Het verschil lijkt me duidelijk.


Wat je heb je nu nodig om zelf kruidnoten (en speculaaskruiden) te maken?
(voor zo'n 25 koekjes van 3 cm doorsnede)

50g zelfrijzend bakmeel (of bloem + bakpoeder)
25g bruine suiker
20g koude (goede) boter
1 eetlepel melk
een snuifje zout
voor de speculaaskruiden
(Je kan natuurlijk ook een pakje speculaaskruiden nemen als je dat hebt - je hebt slechts 1/2 theelepel nodig.)

3g kaneelpoeder
1g kruidnagels (liefst ineens gemalen en anders maal je ze zelf)
1g nootmuskaat
0,5g witte peper
0,5g korianderpoeder
0,5g anijszaad (maar dat deed ik er niet bij aangezien ik het gewoon niet in huis had)

--> Voor alle duidelijkheid: dit is méér dan wat je nodig hebt.  Bewaar de rest in een goed afgesloten potje.

Eerst roer je alle specerijen voor de speculaaskruiden goed door elkaar.  Indien de kruidnagels nog niet gemalen zijn, dien je ze natuurlijk eerst even te malen (b.v. pletten met behulp van een vijzel + dit daarna door een zeefje halen).


Dan doe je alle ingrediënten (1/2 theelepel speculaaskruiden inclusief) bij elkaar in een mengkom.  De boter snijd je in kleine blokjes voor je ze toevoegt. Roer alles goed door elkaar en kneed het mengsel kort verder met je hand(en) tot het een mooi geheel wordt.Verwarm de oven voor op 175°C en bedek een bakplaat met een velletje bakpapier.

Rol nu tussen je twee handen balletjes van het deeg ter grootte van knikkers.  Ik maakte er van +/- 2 cm breed en mijn uiteindelijke koekjes werden zo'n 3 cm breed. 
Druk de balletjes een beetje platter.Bak de koekjes zo'n 20 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven.  Laat ze even rusten op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om ze verder te laten afkoelen.


SMAKELIJK!!!


(recept van Kookse.tv - online recepten)

2 opmerkingen:

  1. ik heb ze vandaag uitgeprobeerd... ze waren super lekker! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals al je recepten weeral super uitgelecht ,zo heb ik over enkele jaren leren pralines maken met je duidelijk stap voor stap uitleg en doe dit nog el jaar met veel van je cremes, veel dank en pretige feestdagen

    BeantwoordenVerwijderen