zaterdag 25 februari 2012

Chocoladesabayon met kaneel

Chocolade, kaneel, champagne (of cava), eidooiers en suiker... Dat is al wat je hiervoor nodig hebt. Geef nu toe: met deze ingrediënten kan een dessertje toch niet anders dan overheerlijk zijn? En ja hoor, dat is deze sabayon dan ook! Mmmmm.......


De hoeveelheden voor 2 personen:

3 eieren (enkel de dooiers nodig)
75g poedersuiker
1/2 eetlepel gemalen kaneel (ja, dat is best veel, maar als je van kaneel houdt is het perfect zo)
25g pure chocolade, bij voorkeur Callebaut Callets
125 ml roze champagne/cava (of gewone champagne/cava of witte wijn)

Als je een chocoladetablet gebruikt, dan dien je eerst de chocolade grof te raspen of in kleine stukjes te breken. Als je callets gebruikt (zoals op de foto hieronder) dan hoef je niets meer voor te bereiden aan de chocolade.


Splits de eieren en doe de dooiers in een hittebestendige schaal (die je daarna op een kookpot zal zetten om de sabayon dan 'au bain marie' te verwarmen). Dit kan b.v. een roestvrij stalen of een glazen schaal zijn.
Doe de poedersuiker en de kaneel erbij en klop alles goed op met een garde.


Doe een bodempje water in een kleine kookpot en plaats daar je schaal bovenop. Breng het water aan de kook en zet dan het vuur lager. Voeg langzaam en onder constant kloppen met de garde de champagne toe.
Je kan het best kloppen in de vorm van een 8. Blijf (met snelle bewegingen) kloppen en werk vanuit je pols.


Voeg dan ook de chocolade in enkele keren toe en blijf kloppen. Hij zal al snel smelten en in het mengsel worden opgenomen.

 
Je kan het vuur gerust wat hoger zetten als je al even geklopt hebt, maar draai het best weer lager als het mengsel goed begint te binden (dikker wordt). De alcohol kan je trouwens echt niet weglaten, want die heb je nodig voor de binding met de eidooiers.

Je kan als je dat wil ook perfect sabayon kloppen rechtstreeks op het vuur (i.p.v. 'au bain marie' zoals hier). Hou er dan wel rekening mee dat je zéér goed moet blijven kloppen en dat het vuur op lage temperatuur moet staan om te voorkomen dat het mengsel aanbakt/stolt. Je kan dan ook de pot best af en toe even van het vuur nemen om de voorkomen dat de bodem al te warm wordt.

De gewenste dikte van de sabayon kies je zelf. Hoe langer je klopt, hoe dikker hij wordt. Ik ben gestopt met kloppen toen de lijnen van de garde duidelijk een tijdje zichtbaar bleven in het mengsel.


Klop nog even (een halve tot één minuut) verder als de schaal al van het vuur is. De buitenkant van de schaal is immers nog warm en het mengsel kan anders beginnen stollen.

Giet de sabayon in glaasjes en dien lauw op.
Genieten maar!
(receptje uit 'Simply You', het magazine van Carrefour)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten