zaterdag 4 februari 2012

Gesuikerde sinaasappelkoekjes (leuk om met kindjes te maken!)

Afgelopen woensdagnamiddag deed ik aan kindjesruil: Jolan ging spelen bij zijn vriendinnetje en Lucas' vriendje (tevens broer van Jolans vriendinnetje) kwam bij ons over de vloer. Aangezien deze twee bijna-vierjarige knulletjes allebei dolgraag meehelpen in de keuken wist ik natuurlijk meteen wat me te doen stond: samen koekjes maken natuurlijk! Ik koos voor simpele sinaasappelkoekjes die ze met hun handen konden vormen. Plezier en gezelligheid troef!

De koekjes bleken overigens geslaagd: krokant aan de buitenkant, wat zachter binnenin en met een lekkere sinaasappelsmaak!


Dit heb je nodig:
(voor 25 à 30 stuks)

100g bloem
40g + 2 extra eetlepels witte suiker
1/2 ei
50g koude (goede) boter
snuifje zout
1/2 vanillestokje (indien gewenst)
1/2 (bio-)sinaasappel met egale schil

Verwarm de oven voor op 180°C.

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een mengkom. Hieronder eerst nog enkele 'instructies'... :)

Het eitje kluts je eerst even en dan voeg je dus de helft toe (tenzij je dubbel zoveel koekjes maakt natuurlijk!)
De boter snijd je in kleine blokjes.
Het vanillestokje snijd je open en je schraapt er het merg uit. Ik hou normaal wel van vanille trouwens, maar ik ben er niet helemaal van overtuigd of het wel zo goed bij deze koekjes gaat. Waarschijnlijk laat ik het de volgende keer gewoon weg.
Van de sinaasappel rasp je de schil met een fijne rasp.

Hieronder zie je de twee flinke vrienden ijverig aan het werk... Ze hebben allebei een rood t-shirt en een mooie rode neus naar aanleiding van het 'kleurenproject' op school ;)


Kneed alles kort door elkaar met behulp van de keukenmachine of met de deeghaak van de mixer. Met de handen kan het ook natuurlijk! Kneed niet te lang want zo krijg je taaie koekjes.


 Vorm met je handen een bal van het deeg en rol die dan uit tot een lange rol.


Snijd de rol in +/- 25 à 30 stukjes. Rol er dan tussen je handpalmen balletjes van en rol deze door de 2 eetlepels suiker (die je in een kommetje doet). Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

  
Plaats de koekjes 10 minuten in het midden van de op 180°C voorverwarmde oven en laat ze afkoelen op een rooster. Ze mogen niet bruin worden.


Mmmm!


4 opmerkingen: