vrijdag 17 februari 2012

Zelfgemaakte gnocchi van aardappel met lekkere tomatensaus

Gnocchi is een pastasoort, meestal gemaakt van aardappelen, maar soms ook van tarwe.  Eerlijkgezegd had ik het nog nooit gegeten, maar mijn nieuwsgierigheid was groot ik en móést het natuurlijk eens uitproberen!  Verrassend hoe iets dat gemaakt is op basis van aardappel toch zo sterk naar gewone pasta kan proeven.  En de saus maakt het gerechtje helemaal af!


Dit heb je nodig:
(voor 2-3 porties)

voor de gnocchi:
500g aardappelen
15g goede boter, op kamertemperatuur
125g (tarwe)bloem
1 ei

voor de saus:
1/2 ui
1 kleine stengel selder
1 wortel
+/- 425 tomatenblokjes uit blik
1/2 theelepel witte suiker

voor de afwerking:
geraspte kaas

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in 20-25 minuten zeer goed gaar. Laat ze uitlekken en stamp ze fijn.


Laat de puree goed afkoelen. Om dit sneller te laten gaan kan je hem uitstrijken op een bord (en dat eventueel zelfs in de koelkast zetten). Het is echt nodig dat de puree goed is afgekoeld, anders kan je geen mooie gnocchi's vormen straks.


Ondertussen kan je aan de voorbereidingen van de saus beginnen (dat kan je eigenlijk ook al doen terwijl de aardappelen koken :))

Eerst snipper je de ui. Een groentenmolentje is hierbij heel handig. ;) Maar met de hand kan het natuurlijk ook.
Ook de wortel en de selder mag je in blokjes snijden.


Verhit dan ongeveer een halve eetlepel (olijf)olie in een diepe pan (waarvan je ook een deksel hebt) en fruit hierin al roerend de ui. Voeg na een halve minuut de wortel en de selder toe en bak alles al roerend ongeveer vijf minuten.


Voeg dan de tomatenblokjes uit blik toe. Doe de 1/2 theelepel suiker erbij en kruid het af met wat peper en zout naar smaak. Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur dan heel laag en laat de saus zo'n 20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.

Let wel: het maken van de gnocchi duurt langer (toch zeker als je dit voor het eerst doet en je de handeling nog niet zo gewend bent), dus misschien kan je dit best pas doen wanneer je al wat op weg bent met het gnocchi maken, zodat je saus niet te snel klaar is (en dus afkoelt). Ik vond de timing eigenlijk best moeilijk bij dit gerecht.
Ik leg in ieder geval toch eerst even uit hoe je de saus afwerkt en ga dan verder met de aardappelen...


Laat de saus wat afkoelen en pureer ze dan in de foodprocessor of met een staafmixer.
Ik deed dit de eerste keer dat ik dit gerechtje maakte met de staafmixer en de tweede keer met de foodprocessor. Op de eerste manier wordt de saus fijner gemalen, maar moet je wel opletten voor spatten enz, op de tweede manier wordt de saus iets minder fijn maar het is natuurlijk wel handiger zo.


Roer nu de boter en de bloem door de afgekoelde aardappelen en roer vervolgens ook het ei erdoor. Breng het mengsel op smaak met wat zout.


Schep het mengsel op een rijkelijk met bloem bestoven oppervlak (anders blijft het kleven aan de ondergrond) en verdeel het in verschillende porties die je dan uitrolt tot een worst. Snijd de worst in hapklare stukjes.


De volgende stap is niet noodzakelijk, maar het maakt de gnocchi's wel veel mooier.
Leg een vork ondersteboven en rol de stukjes deeg erover zodat je mooie ribbeltjes bekomt.


Breng gezouten water aan de kook en kook de gnocchi's in porties in ongeveer twee minuten gaar. Je kan zien dat ze klaar zijn wanneer ze boven komen drijven. Haal ze dan met een schuimspaan uit de pot.


Serveer de gnocchi met de tomatensaus en strooi er wat geraspte kaas overheen. Smakelijk!


(recept uit het boek '1, 2, 3, 4 Koken met plezier!' gecombineerd met tips van hier en daar op internet)

PS: je kan i.v.m. de timing ook de gnocchi's eerder op de dag maken (nog niet koken) en je op het moment zelf vooral op de saus en het koken van de gnocchi's concentreren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten