woensdag 15 februari 2012

Ovenraclette met lekker veel groenten en peterselie-yoghurtdipsaus

Raclette is een typisch Zwitsers gerecht waarbij (raclette)kaas gesmolten wordt en al dan niet samen met groenten en aardappelen wordt gegeten. Meestal wordt hierbij een raclettetoestel gebruikt en kan ieder zo in kleine pannetjes z'n eigen portie klaarmaken. Gezellig én lekker! Deze versie van raclette komt uit de oven en bevat lekker veel groenten. Eigenlijk wordt er in de originele versie van dit recept best weinig raclettekaas gebruikt, maar je kan het natuurlijk aanpassen naar eigen zin en smaak.


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

400g aardappelen met egale schil
250g tomaat (of kerstomaatjes!)
250g courgette (1 courgette is goed)
250g champignons
140g gekookte maïs uit blik
60g raclettekaas
1/2 eetlepel tijm (al dan niet gedroogd)
peper en zout
1/2 teentje knoflook
125g yoghurt natuur (0% vet)
1 eetlepel verse peterselie

EXTRA: ovenschoteltje(s) --> ofwel eentje per persoon, ofwel een grotere voor met twee personen
+ bakpapier


Was de aardappelen goed en kook ze in de schil zo'n 15 à 20 minuten. Ze moeten dus niet volledig gekookt zijn want ze moeten daarna nog in de oven.
Snijd ze na het koken in schijfjes. Volgens het recept haal je de schil eraf na het koken, maar ik vind het eigenlijk veel leuker met de schil er nog aan.  Aan jou de keuze!


Verwarm de oven al voor op 200°C.

Borstel de champignons schoon (met een champignonborsteltje of met keukenpapier, maar NIET met water want dat slorpen ze meteen op!) en snijd ze eveneens in schijfjes.


Was de courgette en snijd ook deze in schijfjes. De schil mag eraan blijven.


Heb je gewone tomaten, dan was je ze goed, haal je hun steeltjes eraf, en snijd je ze eveneens in schijfjes. Ik gebruikte kerstomaatjes. Die dien je te wassen en doormidden te snijden.


Laat de maïs in een vergiet of een zeef uitlekken.


Leg nu een velletje bakpapier in je ovenschotel(s) en verdeel daarover alle groenten en aardappelen. Het is het leukst van uitzicht als je ze zoveel mogelijk per soort houdt en ze niet zomaar door elkaar legt.
Ik maakte een grote schotel voor mijn man en mezelf en twee kleintjes voor onze jongens...


Verdeel dan ongeveer 1/2 eetlepel tijm over de schotels en breng alles op smaak met wat peper en zout.
Snijd de raclettekaas in reepjes en verdeel ook deze over de groentenmengeling.


Zet dan de schotels zo'n 35 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

Terwijl de racletteschotels in de oven staan, kan je nog de (eenvoudige en gezonde!) dipsaus maken.

Pers het teentje knoflook met de knoflookpers of snijd het eventueel in zéér kleine blokjes. Knip of snijd de peterselie in fijne reepjes. Vermeng ze allebei met de yoghurt en breng het sausje op smaak met wat peper en zout. Klaar!


 Serveer de racletteschotel(s) met de dipsaus. Smakelijk!!!



(receptje uit Flair - origineel van de Weight Watchers)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen