vrijdag 24 februari 2012

Visfilet in Italiaanse ham met rode wijnsaus, erwtjes en aardappelpuree

Vis verpakt in Italiaanse ham: een supercombinatie! Giet daar dan ook nog eens een lekkere rode wijnsaus over en het wordt helemaal een tongstrelend gerechtje. Welke vis je gebruikt, kies je zelf. Je kan gaan voor een witte vissoort (kabeljauw, pangasius of nog een andere soort), maar ook zalm kan perfect! Ik koos voor pangasiusfilet en het resultaat was heerlijk...


Dit heb je nodig:

(voor 2 personen)

2 visfilets
2 sneden Italiaanse ham (of parmaham)
diepvrieserwtjes (hoeveelheid naar keuze)
1/2 kleine (rode) ui
aardappelen (hoeveelheid naar keuze)
scheutje melk
peper en (zee)zout

voor de saus:

1 sjalot of kleine ui
200 ml (krachtige) rode wijn
100 ml groentefond uit een bokaal (heb ik niet gevonden in de supermarkt, zie hieronder voor de uitleg --> ik heb groentenbouillon(blokje) genomen)
1 teentje knoflook
gedroogde of verse tijm (1 takje)
1 klein laurierblad
50g koude goede boter

Schil voor de puree de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze zo'n 20 minuten in gezouten water. Als ze klaar zijn dan giet je ze af en hou je ze even warm met het deksel op de pot.
 Ondertussen maak je de saus. Die dien je dan straks enkel nog even opnieuw op te warmen en af te werken.
Snipper hiervoor eerst de ui. Laat dan wat boter goed heet worden in een sauspan en bak de uisnippers daarin al roerend een minuutje.

 
Voeg de knoflook (gepeld, niet gesneden of geperst), de tijm, de laurier, de wijn en de fond toe.
Zoals hierboven al gemeld heb ik in de winkel geen groentefond gevonden. Ik heb de saus dan maar met groentenbouillon (1/4 van een bouillonblokje + 100 ml water) gemaakt. Beter nog is het om 200 ml groentenbouillon te nemen en die voor de helft te laten inkoken. Zo maak je eigenlijk een soort groentefond.


Laat alles nu ongeveer voor de helft inkoken en giet de saus dan door een zeef.


Terwijl de saus op het vuur staat, kan je al aan de erwtjes en de vis beginnen.

Snipper eerst de (al dan niet rode) ui. Zet ook de erwtjes al klaar zodat je ze zo meteen enkel nog maar hoeft te nemen.

Draai rond elke visfilet een plakje Italiaanse ham.


Verhit ruim wat (bak)boter in een pan met anti-aanbakbodem en gaar de vis op middelmatig vuur goudbruin. Zo'n 3 minuten aan elke kant zou voldoende moeten zijn. Het hangt natuurlijk ook wat af van de dikte van de vis. Kruid de vis met wat peper. Zout hoeft niet want de ham is al vrij zout.


Terwijl de vis bakt, maak je ook de erwtjes klaar.
Verhit wat bakboter in een pannetje en bak daarin al roerend de uisnippers een halve à één minuut.

Voeg dan de erwtjes (diepgevroren) eraan toe en breng ze op smaak met wat peper en (zee)zout.
Volgens mijn receptje laat je ze zo bakken, maar ik voegde er ook nog een scheutje water aan toe (en het eindresultaat wat heerlijk). Laat ze 3 à 4 minuten zachtjes koken/stoven.


Werk ook nog de puree af door de aardappelen fijn te stampen, er een scheutje (in de microgolfoven opgewarmde) melk aan toe te voegen en hem op smaak te brengen met wat zout.

Ondertussen mag je ook de saus terug opwarmen. Haal ze van het vuur als ze bij het kookpunt is en roer er de in blokjes gesneden boter door tot deze helemaal gesmolten is.


Leg alles op de borden en giet de saus over de vis. Smakelijk!!(receptje uit 'Kook', het magazine van Spar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten