zondag 15 september 2013

Gekarameliseerde wortelen met een vleugje Cointreau

Wortelen dienen meestal redelijk lang op het vuur te staan. Hier thuis hebben we twee doeltreffende manieren om hun gaartijd aanzienlijk in te korten. Ofwel stomen we ze in een magnetron-stoomkokertje, ofwel karameliseren we ze in de pan. Zo zijn ze lekker knapperig en naargelang de toegevoegde ingrediënten geef je ze de smaak waar je op dat moment het meeste zin in hebt.


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

 
500 g dunne (jonge) wortelen
een klontje boter
1 laurierblad
½ theelepel zout
2 theelepels witte suiker (of eventueel een scheutje honing, naar smaak)
een flinke scheut Cointreau (of porto, naar smaak)
1 eetlepel verse peterselie (of tijm, naar smaak)


Zo ga je te werk:

Schil de wortelen, halveer ze en snijd ze dan in de lengte doormidden. Zo ontstaan er reepjes.


Laat een klontje boter smelten in een pan met antiaanbaklaag en bak de wortelen met het laurierblad er al roerend een halve minuut in.
Voeg het zout, de suiker en de Cointreau toe en roer alles goed door elkaar. Laat de wortelen voor 5 à 7 minuten zachtjes pruttelen op een middelhoog vuur. Roer af en toe goed door. Let op want suiker kan snel verbranden! Als de wortelen lichtbruin kleuren , zijn ze perfect.


Knip de peterselie fijn en roer hem op het einde door de gekarameliseerde wortelreepjes.
Verwijder het laurierblad.

De wortelen dienen niet volledig gaar te zijn. Ze zijn op hun lekkerst als ze nog wat knapperig zijn. Je kunt ze serveren bij onder andere een stukje gevogelte of rundvlees en in de herfst of winter smaken ze uitstekend bij een heerlijke wildbereiding.Dit recept verschijnt ook op Gift Avenue.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten