vrijdag 27 september 2013

Stoofschotel uit de oven met kip, krieltjes en spekappeltjes

Nu het stilaan wat kouder wordt, mag er nu en dan eens een stoofschotel op tafel. Voornamelijk de spekappeltjes van deze schotel vielen hier uitermate in de smaak. Die maak ik beslist nog eens... Ze lijken me trouwens ook perfect bij bijvoorbeeld een stukje wild.
Nu ja, niet enkel de appeltjes, maar ook de rest van het gerecht was lekker hoor!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

2 kipfilets (van telkens +/- 175 g)
1/4 bosje tijm
500 g krielaardappeltjes
1,5 appel
6 plakken ontbijtspek
zout en peper
1/4 kippenbouillonblokje
150 ml appelcider

EXTRA: grote ovenbestendige pan met deksel OF ovenschotel met deksel OF ovenschotel + vel aluminiumfolie

We beginnen met de ingrediënten voor te bereiden.
De kipfilets snijd je in blokjes. De krieltjes mag je ongeschild in de lengte doormidden snijden (en even wassen). Houd een beetje van de tijm apart voor de afwerking en ris bij de rest de blaadjes van de takjes. De appels hoef je ook niet te schillen. Snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.


Omwikkel de stukken appel elk met een plakje spek. Verhit een eetlepel olie in een ruime (eventueel ovenbestendige) pan en bak er de spekappeltjes rondom in. Neem ze dan uit de pan en houd de pan nog even in de buurt.


Bak in dezelfde pan de stukjes kip op hoog vuur aan alle kanten aan. Breng ze op smaak met flink wat zout en peper. Roer de aardappeltjes erdoor en bak ze even kort mee. Roer tenslotte de tijmblaadjes er ook door.

Heb je een ovenbestendige pan, dan mag alles daarin blijven. Zoniet, dan dien je even alles over te laden naar een ovenschotel.

Verwarm de oven ondertussen al voor op 200°C.

Neem 150 ml heet water en los er het bouillonblokje al roerend in op. Voeg dan de bouillon en meteen ook de cider toe aan de kip en de aardappelen. De spekappeltjes houd je nog even opzij.


Sluit de pan / schotel af met een deksel of een vel aluminiumfolie. Stoof het geheel 25 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

Neem na 25 minuten het deksel of de aluminiumfolie even van de pan / schotel en voeg de spekappeltjes toe. Stoof het geheel nog 15 minuten (bedekt) verder in de oven.

Garneer de stoofschotel met de resterende tijmtakjes.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten