Overheerlijke clafoutis met nectarines

"Dit is een van de lekkerste dessertjes die ik ooit heb gegeten!" riep de achtjarige zoon enthousiast uit toen hij amper één hap van dit gerechtje geproefd had. En ik kan hem geen ongelijk geven... Superlekker! En dan ook nog eens echt gemakkelijk te maken.


Een échte (Franse) clafoutis wordt normaal gemaakt met kersen, maar uiteraard kan je dus ook ander fruit gebruiken. Deze versie met nectarines (of perziken) is in ieder geval zéér geslaagd.

Dit heb je nodig:
(voor 4 porties)

2 rijpe nectarines (of perziken)
50 g goede boter op kamertemperatuur (of héél kort zachter gemaakt in de microgolfoven)
50 g witte suiker
een snuifje zout
een citroen (eigenlijk maar 1/2 nodig, enkel de schil)
1 ei
1/2 eetlepel melk
80 g bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1 eetlepel rietsuiker
een beetje poedersuiker

Verwarm de (elektrische) oven voor op 175°C.

Was de nectarines, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Ik probeerde dat door de twee helften ten opzichte van elkaar te draaien, maar dat bleek niet zo gemakkelijk te gaan als ik hoopte dus er kwam ook een lepel en wat prutswerk bij kijken... hihi
Snijd dan de nectarines elk in een 12-tal (redelijk dunne) parten.


Roer de boter, suiker, vanillesuiker en het snuifje zout door elkaar. Rasp een halve citroenschil boven de schaal en roer ook de eidooier, 1/2 van het eiwit en de melk erdoor.
Bij mij begon dit mengsel te schiften, maar dat kwam in de volgende stap weer goed.

Voeg de bloem en het bakpoeder dan toe en schep kort door het mengsel.



Vet 4 kleine ovenschaaltjes (+/- 10 cm breed) in. Je kan ook één grotere schaal nemen natuurlijk.
Verdeel het beslag hierover en strijk het glad.

Leg tenslotte de nectarinepartjes bovenop en bestrooi alles met de rietsuiker.


Bak de clafoutis 20 minuten in de op 175°C voorverwarmde oven. Als het deeg lichtbruin is, dan is het klaar. Laat de dessertjes even wat afkoelen en bestrooi ze net voor het opdienen met wat poedersuiker. Je dient ze lauw te eten, eventueel met een bolletje vanille-ijs ernaast. Zooooo heerlijk!!



(recept uit Koken & Genieten)

Reacties

Populaire posts