Portugese fish and chips (Jamie Oliver recept)

Oké, dit is niet echt een Portugees receptje, maar dit recept van Jamie Oliver is gebaseerd op het Portugese 'bacalhau à Brás'. Dat is een gerecht met gezouten kabeljauw, aardappelsnippers gebonden met ei en peterselie. Vaak wordt het gegarneerd met zwarte olijven. Die elementen zitten ook allemaal in dit gerecht, zij het op een andere manier. Portugees of Brits ... het maakt allemaal niet uit! Wat een lekker gerechtje!!!

Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

600 g kabeljauwfilet
(grof) zeezout
1 kg vastkokende aardappelen
4 eieren
1/2 bosje verse bladpeterselie
4 theelepels (of iets meer) zwarte-olijven-tapenade
2 eetlepels olijfolie
scheutje rodewijnazijn (of wittewijnazijn)
peper en zout


Bestrooi de kabeljauwfilets rondom met veel zeezout (dit wordt straks afgespoeld) en zet ze opzij.

Snijd de aardappelen met schil in kubusjes van ongeveer 1 cm. Ik gebruikte hiervoor mijn 'nicer dicer' ... super handig!

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de aardappelen samen met een snuif zout en peper zo'n 10-15 minuten. Schep ze regelmatig om zodat ze zeker niet verbranden.

Spoel de visfilets af onder de kraan en dep ze droog met keukenpapier. Nu heb je lekker gezouten kabeljauw, mmm!

Bak de vis in een andere pan in een scheutje olijfolie. Bij het omdraaien viel bij mij de vis helemaal in stukken, maar dat is helemaal niet erg want zo moet hij uiteindelijk ook in het gerecht. De vis moet ongeveer 7 minuten bakken. (schep regelmatig om)


Pluk ondertussen de helft van de peterselieblaadjes en roer er een scheutje olijfolie en wijnazijn door. Zet opzij.
Hak/knip de rest met steeltjes en al fijn en klop door de eieren in een kom.

Neem de aardappelblokjes van het vuur en schep het eimengsel erdoor. Door de restwarmte van de pan stolt het ei meteen.

Verdeel de aardappelen over de borden, schep de vis er over en werk af met de tapenade en de peterselieblaadjes.

Smakelijk!!!


(recept uit Libelle Lekker)

Reacties

Populaire posts