Kalkoenburger met spek, champignons, zongedroogde tomaat, gorgonzola en een licht currysausje

Een bijzondere combinatie, maar ook een bijzonder geslaagde combinatie!! Deze burger is strikt genomen niet echt een burger omdat er geen gehakt vlees wordt gebruikt, maar gewoon een kalkoenfilet. Hoe dan ook: super geslaagd en voor herhaling vatbaar!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 bosje lente-ui
4 plakjes ontbijtspek
150 g champignons
100 g zongedroogde tomaten
4 kalkoenfilets (van ongeveer 125 g)
3 eetlepels zure room
1 theelepel vloeibare honing
1/2 theelepel currypoeder
enkele blaadjes sla
1 rode chilipeper
100 g gorgonzola
4 grote hamburgerbroodjes, bagels of pistolets
peper en zout

Snijd de lente-uitjes in ringen.
Snijd de champignons in plakjes. (dit deed ik met mijn handige 'nicer dicer')
Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.


Verhit een scheutje olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak er het vlees per zijde zo'n 3 à 4 minuten in. Kruid met peper en zout en houd warm. Ik legde het vlees daarvoor in aluminiumfolie gewikkeld in de oven op 60°C. Zet de pan nog niet weg; die heb je nog nodig.

Bak het spek krokant (zonder extra vetstof toe te voegen). Voeg de champignons en de lente-ui toe en bak zo'n vijf minuten mee.


Breng de zure room op smaak met de honing, het currypoeder, zout en peper.
Halveer de chilipeper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
Verbrokkel de gorgonzola.

Snijd de broodjes/bagels/pistolets horizontaal door en bestrijk beide zijden met de currysaus.
Beleg de onderste helft met achtereenvolgens:

- sla
- kalkoenfilet
- een plakje spek
- champignonmengsel
- zongedroogde tomaten
- chilipeper
- gorgonzola


Leg de bovenste helft van het broodje erop en serveer meteen. Smakelijk!!!




(recept uit Koken & Genieten)

Reacties

Populaire posts