Pangasiusfilet met prei, gepureerde aardappelen en mosterdsaus

Eerlijk gezegd was ik vroeger helemaal niet dol op vis. Ondertussen heb ik het wél leren appreciëren en verschijnt vis dan ook geregeld eens op ons menu. Voornamelijk twee vissoorten komen hier op tafel: zalm en pangasius. Al ben ik eigenlijk meer een voorstander van inheemse producten, toch kan ik moelijk weerstaan aan die lekkere (en redelijk goedkope) pangasius, een vis afkomstig uit Azië.
Voeg er dan ook nog eens wat lekkere prei en een heerlijk mosterdsausje aan toe en ik ben helemaal verkocht! :)


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

500g prei (mag ook wat minder zijn)
500g (kruimige) aardappelen
1/2 van een kleine ui of 1/2 sjalot
1,5 eetlepels bloem
175 ml melk
1/4 groentenbouillonblokje
1 eetlepel mosterd
2 pangasiusfilets
enkele takjes peterselie of eventueel wat gedroogde peterselie (= ter decoratie)
nootmuskaat
peper en zout

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.  Breng water aan de kook met een snuifje zout en kook daarin de aardappelen zo'n 20 minuten.
Als ze klaar zijn terwijl je nog aan de rest van het gerecht bezig bent, giet ze dan even af en hou ze warm met het deksel op de pot.


Verwijder de achterkant en de groene bladeren van de prei en snijd hem dan in ringen. 
Laat wat olie heet worden in een grote pan (waarop een deksel past) en fruit daarin de preiringen zo'n 2 minuten al roerend. Breng ze op smaak met een beetje peper en zout.
Voeg dan 125 ml water toe en laat dit 10 minuten koken op laag vuur, met het deksel op de pan.

Ook hier geldt uiteraard: als de preiringen klaar zouden zijn voor de rest van het gerecht, houd ze dan goed warm van het vuur met het deksel op de pan.


Dan beginnen we nu aan de saus...

Pel en versnipper de ui/sjalot. Laat in een kleine pan wat bakboter smelten en fruit hierin de uistukjes (al roerend) glazig.
Strooi er een halve eetlepel bloem overheen en bak deze kort mee.  Op die manier blijft er geen overduidelijke bloemsmaak in de saus achter.
Voeg hier 125 ml water, 100 ml melk en 1/4 bouillonblokje aan toe en roer alles goed door elkaar.
Breng het aan de kook en laat het zo'n 5 minuten koken op laag vuur.


Voeg er nu ook de mosterd aan toe en breng de saus op smaak met wat peper en zout. Haal ze van het vuur en houd ze warm.


Breng de visfilet op smaak met wat peper en zout en wentel hem in een eetlepel bloem.  Schud de overtollige bloem eraf.  De bloem zorgt ervoor dat er zich een mooi smakelijk korstje vormt rond de vis wanneer hij in (echte) boter wordt gebakken. Dit wordt ook wel 'sauteren (à la meunière)' genoemd.


Bak de vis nu 2-3 minuten per kant in een pan met antiaanbaklaag.  Als je echt wil sauteren à la meunière dan dien je echte boter te gebruiken, maar in mijn receptje was sprake van olie en ik heb dat ook zo gedaan. Het resultaat was in ieder geval heel goed. :)


Verwarm 75 ml melk in de microgolfoven (of in een pannetje eventueel). Giet de aardappelen af en voeg de melk eraan toe. Stamp het geheel tot een puree en breng deze op smaak met peper, zout en een flinke snuif nootmuskaat.


Heb je verse peterselie, hak / knip dan de blaadjes in fijne reepjes. Ik had geen verse peterselie meer en gebruikte dus peterselie uit een potje.

Leg de prei onderaan op de borden. Leg daarop de visfilet, die je overgiet met wat mosterdsaus. Serveer de puree erbij en bestrooi alles met de peterselie.

Smakelijk!!



(receptje uit het maandblad 'Koken & genieten')

Reacties

  1. Net dit gerechtje uitgeprobeerd, en het heeft gesmaakt! Het was heel lekker! Zeer mooie blog trouwens, ik kom hier zeker vaker langs!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel erg lekker,wordt nog vaak herhaald.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts