zondag 17 maart 2013

Lauwwarme aardappel-preisalade met gepocheerd eitje

Het is al bijna lente, maar aan de temperaturen is dat niet bepaald te merken... Voor een frisse salade lijkt het nog te vroeg, maar typische wintergerechten vind ik dan weer te zwaar voor deze tijd van het jaar. Een lauwwarme salade dan maar! En wat voor een... Dit gerechtje is een absolute aanrader!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen - als lunch- of klein gerechtje)

1/2 kg aardappelen met een gave schil
2 preistengels
2 eieren
enkele takjes peterselie
scheutje azijn
snuifje zout

voor de dressing:
1/2 theelepel mosterd
1 eetlepel witte wijnazijn
3 eetlepels olijfolie
1/2 eetlepel water (van de kraan)
snuifje peper
snuifje zout

Doe alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en roer ze goed door elkaar.


Schrob indien nodig de aardappelen schoon en snijd ze in dikke schijven (met de schil eraan).


Spoel ze even af en breng ze dan aan de kook in licht gezouten water in een ruime pot (de prei moet er zo meteen nog bij). Laat ze zo'n 5 minuten koken.

Snijd ondertussen het groene gedeelte van de prei en snijd het witte gedeelte in grote stukken. Ik zette hiervoor mijn man even aan het werk. ;)
Voeg als de aardappelen 5 minuten koken ook de prei toe en laat alles samen nu nog zo'n 10-12 minuten koken. Giet dan de aardappelen en de prei af en laat ze uitlekken.


Schep voorzichtig de helft van de dressing door de warme aardappel-preisalade en hou deze even warm (of lauw).

Tijd om de eitjes (een voor een) te pocheren...

Breek hiervoor het ei (1 ei per keer) in een beker/schaaltje.
Vul een kookpot met water, voeg een scheut azijn en een snuif zout toe en laat het water verwarmen. Als het water bijna kookt, roer je er snel in met een lepel zodat er zich een draaikolk vormt. Laat dan meteen in het midden van de kolk het eitje in het water glijden.

 
Je kan indien gewenst met behulp van twee lepels het eiwit dicht bij het eitje houden (deed ik hier niet). Na zo'n 3 minuten in bijna kokend water is het ei klaar. Neem het met een schuimspaan uit de pot en laat het even uitlekken op een theedoek of een stukje keukenrol.
 
Verdeel de lauwwarme aardappel-preisalade over de borden, giet de tweede helft van de dressing er over uit en leg het gepocheerde eitje er bovenop. Werk het geheel af met enkele blaadjes peterselie.
 
Smakelijk!


(receptje uit Kook, magazine van Spar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten