woensdag 27 maart 2013

Meringues

Toen ik de chocoladecrème van de vorige blogpost maakte, had ik drie eiwitten over. Ik vond het jammer om ze zomaar weg te smijten en besloot er meringues mee te maken. Het was - merkwaardig genoeg eigenlijk - de eerste keer dat mijn kinderen hiervan smulden en ja hoor, smullen deden ze absoluut! Gelukkig lieten ze er ook enkele over voor mama en papa. Mmmm!!


Dit heb je nodig:

eiwitten (hoeveelheid naar keuze)
witte kristalsuiker (zelfde gewicht als de eiwitten)
poedersuiker (ook zelfde gewicht als de eiwitten)
maïszetmeel / maïzena (ongeveer 1 eetlepel per 250g eiwit)

EXTRA: mixer of keukenmachine + spuitzak met gekartelde spuitmond

Doe de eiwitten samen met de witte suiker in een mengkom en klop dit mengsel samen enkele minuten tot het helemaal stijfgeklopt is. Doe dit op de hoogste snelheid van de mixer of de keukenmachine.

 
Meng de poedersuiker en het maïszetmeel door elkaar en voeg dit schepje per schepje al kloppend toe aan het eiwitmengsel. Dit doe je op de laagste snelheid van de mixer of de keukenmachine.
 

Verwarm ondertussen de elektrische oven voor op 120°C.
 
Neem een spuitzak met een gekartelde spuitmond en schep er het mengsel in.
 
Om ervoor te zorgen dat het mengsel niet uit de spuitzak loopt, kun je best de onderkant van de spuitzak even kort 'draaien' en in de spuitmond duwen. Onderaan de spuitzak een wasknijper zetten kan natuurlijk ook.
Sla de bovenkant van de spuitzak wat om zodat deze proper blijft. Als je gaat spuiten zet je deze terug omhoog zodat je de spuitzak bovenaan kunt vasthouden zonder dat je handen vies worden.
 
 
Leg een stukje bakpapier op een bakplaat en spuit mooie meringues in vormen naar keuze.
 
 
Plaats ze dan in de op 120°C voorverwarmde oven en zet de oven op een kleine kier. Dit kun je doen met behulp van een houten lepel (die je tussen de deur stopt). Op deze manier kan al het overtollige vocht uit de oven verdwijnen en worden de meringues lekker knapperig.
Laat ze minstens een uur bakken. Zo zijn ze nog lekker zacht vanbinnen en knapperig vanbuiten. Als je ze langer dan een uur laat bakken (tot twee uur) dan zijn ze ook vanbinnen knapperig. Aan jou de keuze!
 
 
Smakelijk!!!
 
PS: bewaren doe je best in een goed afgesloten koekentrommel op kamertemperatuur - maar let op: ze worden hoe dan ook redelijk snel taaier... snel opeten is dus de boodschap! ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten