Cakeje met een lopend hartje: moelleux van sinaasappelcrème met een hart van chocolade

Na een deugddoend tripje naar Frankrijk ben ik ondertussen al een week terug in ons Belgenlandje... en ben ik natuurlijk weer aan het bakken geslagen!
Mijn kookboekje met moelleux-recepten verdwijnt nooit al te diep in m'n kookboekenkast... Het is en blijft één van m'n favoriete gebakjes: snel en simpel te maken en met een super resultaat.  Bovendien kan je er bijna oneindig veel smaakjes in verwerken!  Enkele dagen geleden probeerde ik dus de variant met sinaasappel en chocolade uit... en ik moet zeggen: weeral zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar!





Dit heb je nodig:
(voor 6 porties)

2 hele eieren, 3 eidooiers
15g maïszetmeel (Maïzena, zie foto in de tekst hieronder)
1 grote sinaasappel
25g witte kristalsuiker
50g boter
6 blokjes pure chocolade, 1 voor in elke moelleux (formaat zelf te kiezen)
50g bloem
100g poedersuiker

EXTRA: 6 kleine ovenschaaltjes

Eerst maak je de sinaasappelcrème.  Daarvoor klop je in een kom een eidooier stevig op met de kristalsuiker.  Dat kan met de hand, maar ik verkoos - lekker gemakkelijk - de elektrische mixer.


Voeg nu het maïszetmeel toe en schep het goed door het beslag.


Pers de sinaasappel en hou 100 ml opzij.  De eventuele rest mag je opdrinken, hehe...
Voeg het sap samen met 50 ml water toe aan het beslag.


Giet het mengsel in een kookpotje en verwarm het ongeveer 5 minuten al roerend op een zacht vuurtje zodat het indikt.


Haal het mengsel van het vuur en voeg meteen de boter (in stukjes gesneden) toe.  Roer deze er goed door tot ze helemaal gesmolten is.  De sinaasappelcrème is nu klaar.  Zet hem eventjes opzij.


Verwarm ondertussen de oven al voor op 210°C.

Klop in een kom de 2 hele eieren en de 2 resterende eidooiers goed op met behulp van de mixer.


Voeg tijdens het kloppen de poedersuiker toe en daarna geleidelijk de bloem.  Voeg deze niet in één keer toe want anders blijft het eiermengsel niet luchtig genoeg.


Voeg tenslotte de sinaasappelcrème toe aan het eiermengsel en schep het beslag goed door elkaar.  Daarna kan je het verdelen over 6 (met boter ingevette) schaaltjes.  Invetten doe ik met behulp van een stukje keukenrol trouwens, maar met een borsteltje lukt het natuurlijk ook prima.


Stop nu nog in elk schaaltje een blokje chocolade.  Ik gebruikte "Callets" van Callebaut (een 10-tal per schaaltje), maar natuurlijk is elke chocolade goed!  Zorg ervoor dat ze volledig wegzakken in het beslag.  Geef ze zo nodig een duwtje.


Bak de moelleux nu nog ongeveer 10-12 minuten in de op 210°C voorverwarmde oven.  Maar let op: hier ligt de moeilijkheid van moelleux!  Laat je hem er 1 minuutje te lang in dan kan hij al te sterk doorbakken (en dus niet meer vloeibaar vanbinnen!) zijn... Je moet je oven dus heel goed kennen.  Ik weet dat bij mij 12 à 13 minuten ideaal zijn, maar bij jou kan dat b.v. maar 10 minuten zijn!  Vanaf dat je cakejes er bovenaan mooi gebakken uitzien (niet meer vloeibaar en lichtjes goudgeel gekleurd), mogen ze uit de oven!


Dien de moelleux meteen op.  Wacht je te lang dan kan de binnenkant weer opstijven en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Desgewenst kan je ze uit de schaaltjes halen, maar ik bespaar me deze moeite eigenlijk liever (ben te bang dat ze er niet heelhuids uitkomen, ik geef het toe ;))

En wil je ze op voorhand maken, dan kan dat ook perfect!  Bewaar ze gewoon in de koelkast met een stukje vershoudfolie er overheen (kan zelfs enkele dagen bewaard worden zo).


Smakelijk!!!

uit het boek: 


PS: kijk eens wat voor lekkers ik in Frankrijk kocht... geproefd en goedgekeurd!  Zeker de macarons, al moet ik er eerlijk bij vertellen dat ik m'n zelfgemaakte toch wel minstens even lekker vind.  En ze zijn een pak goedkoper! (deze kostten me 1 euro / stuk!)



Reacties

  1. Nami Nami hett midde ziet er uitnodigend uit:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah, die van jou zien er inderdaad écht moelleux uit in het midden. Waarschijnlijk stonden de onze net wat te lang in de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja bij moelleux kan het op +/- een minuutje aankomen hè... heb ik ook al ondervonden. Je moet je oven er goed voor kennen... en dan nog! Het formaat (en diepte) van de potjes of vormpjes, de plaats op het bakrooster, de temperatuur van je beslag, ... Volgens mij speelt het allemaal mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het was leuk om te maken,helemaal niet moeilijk. Ik had muffinvormpjes gebruikt waardoor ik er meerdere hadden. Ik hadden ze ook net iets te lang in de oven gelaten. Maar dat deed niets aan de smaak. Toch zal ik volgende keer meer sinaasappelsap gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts