Chocolade-notencake met een flinke scheut rum

Wat is er op een 'luie' zondagnamiddag leuker dan cake bakken? 't Was even geleden dat ik nog eens een cake-receptje uitprobeerde, maar ik heb er zeker geen spijt van. Mmm, hij is echt heerlijk! De rum hoeft natuurlijk niet, maar maakt het gebak wel extra smaakvol én hij zorgt voor wat extra smeuïgheid.



In het originele recept worden hazelnoten gebruikt. Ik had echter nog een heel pak pecannoten liggen, dus heb ik die gebruikt.  Gebruik gerust de noten die jij het liefst hebt of die je toevallig nog in huis hebt!

Dit heb je nodig:

150g noten (b.v. hazelnoten of pecannoten)
250g goede boter op kamertemperatuur
175g witte suiker
1 zakje vanillesuiker (= 8g)
snuifje zout
5 eieren
400g + een beetje bloem
1 zakje bakpoeder
100g pure chocolade (tablet)
100g melkchocolade (tablet)
120 ml slagroom
90 ml witte rum
wat poedersuiker om te bestrooien

Eerst dien je de noten fijn te malen. Ik deed dit met behulp van mijn food processor. Je kan het ook doen in een hoge mengbeker met de staafmixer of je kan natuurlijk gewoon gemalen noten kopen. Al zijn vers gemalen noten natuurlijk het allerlekkerst!


Roer de boter met de suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout romig. Ik deed dit met mijn keukenmachine, maar je kan het ook met de kloppers van de mixer of met de hand (met een garde) doen. De boter dient hierbij op kamertemperatuur te zijn. Komt ze toch recht uit de koelkast, zet ze dan even kort in de microgolfoven, maar zorg ervoor dat ze niet helemaal smelt!


Roer / klop de eieren stuk voor stuk door het mengsel.



Meng in een andere kom 400g bloem met het bakpoeder en de gemalen noten.
Rasp er de chocolade bij met een fijne rasp. Dit is een heel karweitje als je het met de hand doet... Achteraf bedacht ik me pas dat het waarschijnlijk ook perfect gelukt zou zijn met de rasp van mijn keukenmachine. Ach ja, 't was in ieder geval goed voor mijn armspieren zo!
Roer dan al deze ingrediënten goed door elkaar.


Doe nu een deel van het bloemmengsel bij het botermengsel en roer het er goed door. Giet er ook een deel van de slagroom en een deel van de rum bij en werk zo verder tot alles goed gemengd is. Meng ook niet langer dan nodig. Op deze manier verkrijg je een luchtig deeg.



Beboter een cakevorm en bestuif hem met bloem. Zo krijg je de cake gemakkelijk uit de vorm achteraf.


Strijk het deeg nu in je cakevorm, maar LET OP: blijf zeker wat van de rand want het deeg rijst nog.
Uiteraard wist ik dat ook, maar toch strijkte ik ijverig AL mijn deeg uit in een te kleine vorm, met volgend resultaat.......


Bak hem 1 uur (ja, dat is lang) op 175°C.

Uiteindelijk is het dus wel goedgekomen en eindigde ik met een mooie cake en een schaal vol verbrokkelde cake. Ik raad je dus aan dit voorbeeld NIET te volgen! ;)

Bestrooi de cake als hij helemaal is afgekoeld met wat poedersuiker (met behulp van een zeefje).

Mijn uiteindelijke cake zag er zo uit en hij bleek ook zéér lekker!




(receptje uit het maandblad 'Koken & genieten')

Reacties

  1. Hallo,
    hoe lang en hoe warm
    moet de cake in de oven?
    Bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oei, dat stond er inderdaad niet bij... 1 uur (!) op 175°C

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dag eva,

    Ik heb al verschillende dingen van jouw blog gemaakt en vind het fantastisch! Maar zou je eens een taart willen maken met lagen? :) (ik bedoel dat je zo een cake maakt ofzo en dan in 2 snijd en er dan vulling tussen doet!) Graag zou ik na het maken van de taart de taart bekleden met gekleurde suikerpasta!

    groetjes, 13-jarig meisje x

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts