Gemakkelijke (en lekkere!) zachte witte broodjes

Met een smaak tussen sandwiches en Turks brood waren deze broodjes absoluut favoriet bij ons aan tafel. Ik moest de kinderen dus beloven om ze zeker nog eens te maken. Ja hoor, met plezier!


Dit heb je nodig:
(voor 24 broodjes)

450 ml melk
40 g roomboter / ongezouten boter
45 g witte suiker
10 g zout
700 g bloem
7 g gedroogde gist
2 eieren

Verwarm de melk al roerend met de suiker, het zout en de boter tot lauwwarm (of tot de suiker, het zout en de boter gesmolten zijn... zeker niet te heet!) Zet van het vuur en laat nog even wat afkoelen. Het mengsel moet niet vollédig afgekoeld zijn.

Doe de bloem in een mengkom (van de keukenmachine of van de handmixer) en voeg de helft van het melkmengsel en alle gist toe. Mix op lage snelheid.

Giet dan langzaam al mixend de rest van de melk erbij en voeg de eieren toe. Mix verder voor een tiental minuten. Het deeg is nog niet zo stevig dan, maar als het echt nog héél plakkerig is, voeg dan nog een beetje bloem toe.


Bestuif je werkblad met bloem en stort het deeg daarop. Strooi ook een beetje bloem over het deeg. Verdeel het deeg in 24 bolletjes en leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de broodjes een 30-tal minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
Ik verwarmde mijn oven hiervoor héél kort voor op héél lage temperatuur en plaatste de broodjes daar in, onder een vochtige keukenhanddoek / theedoek.


Als ze mooi gerezen zijn, verwarm dan de oven voor op 200°C.
Bak dan de broodjes 15 minuten in het midden van de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Ze hangen nu allemaal aan elkaar vast... Dat is niet erg!

Smelt wat roomboter (in een pannetje of in de magnetron) en smeer de broodjes ermee in met behulp van een keukenborsteltje. Laat ze afkoelen op een rooster.


Breek de broodjes van elkaar en smullen maar!


(gebaseerd op een recept van de blog A cup of life)

Reacties

Populaire posts