Groene shakshuka met gerookte zalm en garnalen

Shakshuka: een van oorsprong Tunesisch eenpansgerecht dat vooral heel erg lekker is! Ik maakte eerder al o.a. deze fantastische versie op een bedje van hummus (moet ik dringend nog eens maken!), een heerlijke groene shakshuka met geitenkaas en de allereerste keer dat ik shakshuka maakte - en meteen enthousiast werd - gebruikte ik dit recept met salami en rookworst. Je kan dus wel stellen dat ik absoluut fan ben van shakshuka. Het gerecht is meestal vegetarisch, maar zoals ik hierboven beschreef, maakte ik ook al eens een versie met vlees, en ditmaal werd het een shakshuka met vis. Ook alweer heel geslaagd!

Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

4 eieren
250 g gerookte zalm
100 g grijze garnalen
2 sjalotten (of 1/2 gewone of rode ui)
2 courgetten
400 g verse jonge bladspinazie
2 takjes verse muntblaadjes
1/2 bosje verse dille
1/2 bosje verse peterselie
2 eetlepels za'atar (kruidenmix - heb je dit niet, gebruik dan een combinatie van gedroogde tijm + oregano)
een snuifje nootmuskaat
snuifje paprikapoeder
peper en zout

Verwarm alvast de oven voor op 180°C.

Pel en versnipper de sjalotten.
Snijd de courgette (met schil) in kleine blokjes.
Versnipper de muntblaadjes, dille en peterselie. Alles mag bij elkaar.

Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit er de sjalotten en de courgetteblokjes in.
Hou enkele spinazieblaadjes opzij voor de afwerking en voeg dan de spinazie en de verse kruiden toe.
Breng op smaak met de za'atar (of tijm+oregano), een snuifje nootmuskaat en peper en zout.

Schep alles goed door elkaar, gaar het geheel en schep het in een ovenschaal.

Breek de eieren in de ovenschaal.
Snijd de gerookte zalm in reepjes en leg ze rond de eieren.

Zet de ovenschaal 10 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven. (of tot de eieren gestold zijn)

Neem uit de oven en werk af met de garnalen, de spinazieblaadjes en een snuifje paprikapoeder.
Smakelijk!


(recept uit Koken & Genieten)

Reacties

Populaire posts