dinsdag 4 oktober 2011

Bladerdeegflappen met feta, spekjes, peer en rozijntjes

Wederom een simpel receptje met een super resultaat!  Enkele maanden geleden maakte Sofie Dumont gelijkaardige hartige flappen in haar tv-programma "Goe Gebakken" en ik was meteen verkocht!  Ze blijken ook bijzonder lekker, al maakte ik hier en daar wel wat aanpassingen... Zij gebruikt in haar recept goed smeerbare geitenkaas, ik gebruikte blokjes feta; zij maakt het met bloedworst, ik nam spekjes.  Dat is dan ook het leuke aan dit receptje: je stopt in de flap wat je zelf wil en je kan eindeloos experimenteren met combinaties!


Dit heb je nodig:
(voor 4 flappen)

1 rond vel bladerdeeg (uit de koeltoog in de supermarkt)
100g fetakaas of 100g geitenkaas à la Chavroux, zonder korst
50g spekblokjes of 1 zwarte bloedworst / pens
handvol rozijntjes
handvol noten naar keuze (indien gewenst... Ik maak het volgende keer in ieder geval zonder.  Ik vind het wat storend dat ze zo hard blijven terwijl de rest van de ingrediënten heerlijk zacht is)
1 rijpe peer
scheutje vloeibare honing
beetje peper
2 handjes verse platte peterselie
1 ei
klein scheutje room of melk

Verwarm de oven voor op 220°C.

Rol het bladerdeeg samen met het bakpapier (dat erbij zit) open en snijd het in vier stukken.


Smeer de geitenkaas uit over de stukken (blijf wel wat van de rand) of verbrokkel de feta in het midden van elk stuk.  Nu ja, verbrokkelen... Ik sneed hem gewoon in stukjes en hij verbrokkelt dan vanzelf wel een beetje.
Voeg ook de spekjes en de rozijntjes toe.  Uit tijdsgebrek bakte ik de spekjes niet op voorhand, maar wil je het geheel nog lekkerder maken, bak ze dan even kort in olie of boter alvorens ze toe te voegen.
Gebruik je bloedworst, ontvel deze dan eerst en leg twee partjes op elk stuk deeg.


Was de peer, snijd ze in vier en verwijder het klokhuis.  Je hoeft ze NIET te schillen.  Snijd ze uiteindelijk nog in kleinere stukken.


Voeg de stukjes peer aan het deeg toe.  Leg ook wat noten op elk deeltje deeg.  Voeg een scheutje honing toe en bestrooi met wat peper.


Tenslotte voeg je ook nog wat peterselieblaadjes toe.


Klop het eitje wat los met een klein scheutje room of melk.  Strijk nu dit mengsel langs de randen van elke deegdriehoek (fungeert als "lijm") en vouw elke flap dicht.  Druk de randen aan met een vork.


Leg de flappen samen met het bakpapier op een bakplaat en smeer ze allemaal in met het eimengsel.  Dit zorgt ervoor dat ze mooi zullen glanzen als ze gebakken zijn.  Het insmeren met dit mengsel noemt men overigens "doreren".


Plaats de flappen nu 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.  De oven is 220°C wanneer je de bakplaat erin schuift, maar je mag hem op 175°C zetten van zodra de flappen in de oven staan.

Dien ze warm / lauw op!  Smakelijk!!!Geen opmerkingen:

Een reactie posten