maandag 3 oktober 2011

Heerlijk simpel: kokosrotsjes

Slechts vier ingrediënten, klaar in 20 minuutjes, mooi en SUPERlekker!!!  Wat wil je nog meer?!  Ik ontdekte dit eenvoudige receptje zo'n twee jaar geleden en wist meteen dat ik het niet te ver moest wegstoppen...  Ok, ik geef het toe: er zijn ook een paar valkuilen in dit "o zo simpele receptje", maar wie mijn uitleg helemaal volgt, kan volgens mij niets mis meer doen...


Deze vier ingrediënten heb je nodig:
(voor +/- 20 rotsjes)

3 eiwitten
125g poedersuiker
125 gemalen kokos
1 eetlepel bloem

EXTRA: spuitzak met gekartelde spuitmond (maar het kan ook zonder!)

Verwarm de oven al meteen voor op 200 °C.  Het duurt immers helemaal niet lang voor het koekjesbeslag klaar is!

Eerst doe je de eiwitten samen in een kleine kookpot/steelpan.  Zeef de bloemsuiker in een aparte kom en voeg deze al roerend aan de eiwitten toe zodat beide ingrediënten zich zo goed mogelijk vermengen.


Verwarm het mengsel op een zeer zacht vuurtje (max. 50 graden - bij mij stand 4 van 9 maar dat is natuurlijk voor ieder kookvuur verschillend) en BLIJF ROEREN.

Van zodra het een lichte, schuimende massa is en de suiker goed is opgelost neem je het mengsel van het vuur en giet je het door een zeef in een mengkom.

Dit staat niet zo in het originele receptje, maar er zijn in het voorgaande twee valkuilen waaruit ik ondertussen heb geleerd:

1. Blijf zeker roeren, hou de temperatuur laag en haal het mengsel tijdig van het vuur.  Doe je dit niet dan kan de suiker beginnen karameliseren en dan krijgt je mengsel een vreemde smaak (en lichtbruine kleur).

2. Zeef je het mengsel niet dan kan het altijd gebeuren dat er toch nog onopgeloste "klonters" suiker in het uiteindelijke beslag blijven en dat worden harde stukjes in de kokosrotsjes... niet echt aangenaam om in te bijten.  Het op voorhand zeven van de bloemsuiker en het geleidelijk vermengen met het eiwit heeft hier dus ook mee te maken.


Voeg hier nu de kokospulp en de bloem aan toe en roer alles goed door elkaar.


Schep het beslag dan in een spuitzak met bij voorkeur een gekartelde spuitmond (formaat kies je zelf).

Tips i.v.m. de spuitzak: draai de zak net boven de spuitmond dicht zodat het beslag er niet uit kan lopen.  Al vormt dat met dit vrij dikke beslag niet meteen een probleem eigenlijk...  En sla bovenaan de spuitzak de rand wat om zodat je de spuitzak langs de buitenkant niet kan bevuilen.  Zit het beslag erin dan plooi je de rand gewoon terug en dan heb je zeker een propere buitenkant!

Spuit nu een twintigtal rotsjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. 

Heb je geen spuitzak dan schep je gewoon gelijke hoopjes met behulp van een lepeltje en vorm je deze indien nodig nog wat bij met je handen.  Lukt ook perfect!  Zo deed ik het voorheen altijd trouwens.


Zet de rotsjes nu nog 10 à 15 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven tot de koekjes aan de randen mooi goudbruin kleuren.  Laat ze even op de bakplaat liggen en laat ze dan nog even afkoelen op een rooster.  SMAKELIJK!!!


Maak je ze zonder spuitzak dan zien ze er zo uit:


(receptje uit Libelle, denk ik)


2 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit! Ik vind het zeer fijn dat jij makkelijke recepten online post :-) Dankjewel!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mmmmh deze ga ik morgen eens maken denk ik :D

    BeantwoordenVerwijderen