zondag 30 oktober 2011

Koekjes met gekleurde snoepvenstertjes

Super gemakkelijk te maken (samen met de kindjes!) en met een indrukwekkend resultaat... wat wil je nog meer?!  In het hartje van deze koekjes zit een gesmolten snoepje dat is uitgehard tot een dun doorzichtig knapperig laagje.  Leuke koekjes om cadeau te doen... of om tijdens de feestdagen op tafel te zetten!


Dit heb je nodig
(voor +/- 12-15 koekjes)


175g bloem
75g boter (gekoeld)
3 eetlepels witte kristalsuiker
1 ei (enkel het wit nodig)
2 eetlepels sinaasappelsap (= 30 ml)
12-15 harde snoepjes ("zuurtjes")


EXTRA: leuke koekjesuitsteker(s) of eventueel gewoon 2 glaasjes van een verschillend formaat
+ deegroller


Weeg de bloem af in een mengkom.  Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze eraan toe.  De boter kan best gekoeld en dus hard zijn.  Anders wordt het deeg te zacht en is het niet meer goed bewerkbaar.


Voeg 3 eetlepels suiker toe.Splits een eitje en voeg enkel het eiwit toe.  Ook de 2 eetlepels sinaasappelsap mogen erbij.


Roer dan alles goed door elkaar en kneed het verder kort met je hand(en) tot het een samenhangend deeg vormt.  Kneed best niet te lang want zo worden de koekjes te taai.
Vorm een bal van het deeg.


Bestuif nu je werkvlak (tafel in ons geval) en de bovenkant van het deeg rijkelijk met bloem en leg het deeg erop.  Rol het met de deegroller uit tot een dikte van 3 mm.  Zorg ervoor dat het zeker niet dunner is want dan kom je zo meteen in de problemen (zie verder... bij mij was het deeg namelijk iets te dun bij m'n eerste lading koekjes). 
Zoals je ziet gebruikten wij echt veel bloem... Ik heb geleerd uit m'n vorige koekjes-experimenten: gebruik je niet voldoende bloem dan kleven de koekjes gewoon aan de tafel en kan je er geen mooie vormpjes uitsteken.

Ondertussen kan je trouwens de oven al voorverwarmen op 200°C.


Heb je een plak deeg van 3 mm dikte, steek er dan een vormpje uit, leg het op de (met bakpapier bedekte) bakplaat en steek daarna nog een kleiner vormpje uit het midden.  Wij gebruikten een glaasje en een stervormpje.


Neem de overschot van het deeg telkens terug samen en rol het weer uit.

Bak de koekjes een 9-tal minuten in de op 200°C voorverwarmde oven en neem ze dan uit de oven.  Laat de oven aan staan want de koekjes zijn natuurlijk nog niet klaar!

Leg dan in elk koekje een snoepje en plaats ze terug zo'n 5 minuten in de oven zodat de snoepjes smelten.  Zoals reeds gezegd waren mijn eerste koekjes te dun... Ik laat je meteen zien wat er vervolgens gebeurde!

Volgens mijn receptje dien je trouwens de koekjes eerst 4 minuten in de oven te plaatsen en ze daarna met de snoepjes nog 10 minuten terug te plaatsen... Ik vond 9 & 5 minuten beter.  De snoepjes hebben immers absoluut geen 10 minuten nodig om te smelten!  En zo heb je minder kans dat ze door het  hoge"schuimen" (wanneer ze volledig gesmolten zijn) over het koekje heen lopen.


Aangezien mijn koekjes te dun waren en de snoepjes vrij lang in de oven stonden (en erg begonnen te "schuimen") gebeurde dit:


Best bovenstaade instructies volgen dus ;)

Laat de koekjes dan nog even afkoelen op de bakplaat.  Bij het afkoelen stijven ook de snoepjes terug op.


Neem de afgekoelde koekjes voorzichtig van de bakplaat... Klaar!!!
receptje uit het boek:

11 opmerkingen:

 1. Wat een pret haden de jongens.En heel erg lekker reultaat:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk zal ik ook wel eens proberen! THX voor de info,
  groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Awel, deze ga ik inderdaad zeker proberen voor kerst! Worden die snoepjes dan weer volledig hard? Of is dat zo ergens tussen de twee?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moon, ze worden (op slechts enkele minuutjes tijd) terug helemaal hard.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een super leuk idee! Een soort glas in lood koekjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ze gemaakt samen met dochtertje van 4! Ze doen in de klas " hapje in een pakje" tijdens het kerstfeestje (ipv kado te kopen moet iedereen iets lekkers maken). Ik moet zeggen, ging erg vlot! Ons Britt heeft voor de oven zitten kijken, ze vond het geweldig om de snoepjes te zien smelten! En ze waren ooklekker en mooi!
  Nu nog zien wat de kleine gaat zeggen voor wie het " hapje in een pakje" bedoeld is...

  Groetjes,
  Ellen Janssen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vandaag voor het eerst gemaakt en wat een succes.De kids vonden ze erg lekker bij de volgende verjaardag staan ze zeker op tafel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. lijkt me heel leuk om te doen met men jongste zoontje,dat gaan we zeker eens proberen ! Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. jammer dat ze terug hard worden...

  ...zeker ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijk recept zeg, enig probleem was dat het deeg in mijn houten keukenblad was getrokken en dat het er niet meer uitzag, ik heb nu een keukenblad gekocht via http://keramiekwerkblad.be/keukenblad/ geloof ik en moet zeggen natuursteen mooier en hygienischer tevens echt een top blog dit ga zo door.

  BeantwoordenVerwijderen