woensdag 5 oktober 2011

Slaatje met geroosterde zoete aardappel, feta, lente-ui, tomaat, basilicum, waterkers en pittige kruiden

Dit receptje van Jamie Oliver kwam ik al bladerend door een Delicious-maandblad tegen en het zag er zo heerlijk fris uit dat ik het zéker ook eens wilde maken.  Wel, ik heb er geen spijt van!  Zoete aardappelen zijn heerlijk met hun ietwat wortel-achtige smaak en eigenlijk is het jammer dat ze in de Belgische kook-cultuur niet zo vaak gebruikt worden.  Ze bleken dan ook niet zomaar te vinden bij mijn supermarktje achter de hoek.  In grote supermarkten vind je ze beslist wel, maar ik woon gelukkig in een zeer multiculturele buurt.  Marokkaanse winkeltjes genoeg en daar hebben ze natuurlijk wél zoete aardappelen of - zoals ze ook wel eens worden genoemd - bataten.


Dit heb je hiervoor nodig:
(voor 3 à 4 personen)

2 grote zoete aardappelen
1 eetlepel olijfolie
een snuifje zeezout
1 theelepel gemalen komijnzaad
snuifje cayennepeper (of 3 verkruimelde gedroogde pepertjes zoals in het originele recept)
2 lente-uitjes
200g (+/- 10) kleine trostomaatjes (rode en/of gele)
handjevol verse basilicum
1 eetlepel balsamicoazijn
nog 2 eetlepels olijfolie ("vierge" bij voorkeur)
handjevol waterkers
100g fetakaas
1 eetlepel pijnboompitten (en/of zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten, ...)

Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in schijfjes. 



Schep er in een kom een eetlepel olijfolie, een snuifje zeezout, wat peper, wat cayennepeper en een theelepel (of iets minder) gemalen komijnzaad door.


Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze 20-25 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.  Ze worden dan vanbinnen zacht en vanbuiten lekker knapperig.


Ondertussen snijd je de lente-uitjes in stukjes.  Je mag zowel het witte als het groene deel versnijden.  Enkel het taaiere groene uiteinde laat je weg.


Ook de tomaatjes mogen in stukken.  Ik heb de kleinste tomaten in twee gesneden en de wat grotere in vier.



Dan doe je lente-ui, tomaat en basilicumblaadjes (de grotere in stukjes gescheurd) samen in een mengkom en roer je er een eetlepel balsamicoazijn en twee eetlepels olijfolie door.  Breng dit mengsel op smaak met goed wat peper en zout.


De feta snijd je in blokjes.  Het is normaal dat deze wat verkruimelt.

Tijd voor de afwerking:

1. Leg de zoete aardappel onderaan de borden.
2. Schep daarop het tomaat-mengsel.
3. Dan is het de beurt aan de feta en de waterkers. 
4. Tenslotte strooi je er de pijnboompitten (of andere zaden) over.  Je kan deze eerst nog in een droge pan roosteren, maar dat hoeft niet per sé. 
5. Indien gewenst sprenkel je nog wat olijfolie over het slaatje.

Genieten maar!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen