dinsdag 25 oktober 2011

Schattige spinnen-cupcakes voor Halloween

Op 31 oktober is het alweer Halloween.  Ik heb deze datum moeten opzoeken, want eerlijk gezegd behoort hij niet zo tot mijn parate kennis.  Vroeger ("in mijn jonge tijd", goh wat klinkt dat oud zeg) werd dit feest bij ons in België immers nog niet gevierd.  Tegenwoordig duiken er rond deze tijd overal pompoenen, vleermuizen, spinnen, heksen, spoken en allerlei andere griezelige toestanden op en ook op de scholen lijkt dit "feest" niet meer weg te denken.

Ik was dus niet meteen van plan om mee te doen met het hele Halloween-gebeuren... tot ik op de blog van Bakerella DEZE fantastische cake-pops tegenkwam.  De zin om te bakken en schattige spinnetjes te creëren nam het van me over en al gauw toverde ik deze cakejes tevoorschijn...


Ok, ik weet het, met Halloween zou alles ENG moeten zijn en niet zozeer SCHATTIG, maar ik vond ze toch wel erg leuk zo...

Het basisrecept van de (mini-)cupcakes vind je HIER.

Verder maakte ik een simpele glazuur van poedersuiker met een heel klein beetje water (het mengsel mag niet te lopend zijn, anders loopt het dus gewoon van je cupcake).  Hoeveel suiker ik hiervoor juist gebruik kan ik moeilijk in gewicht uitdrukken... Ik doe dat eigenlijk altijd op gevoel.

Aan de glazuur heb ik kleurstof toegevoegd.  Je kan vloeibare kleurstof nemen, maar daar heb je vrij veel van nodig om een mooi kleurtje te krijgen en ik vrees dat het glazuur dan wel eens te lopend zou kunnen worden.  Ik gebruik tegenwoordig steeds kleurstofgel (te koop in gespecialiseerde bakwinkels of bij Aveve of Pipoos b.v.).


Je hebt daar slechts een klein beetje van nodig en je gebruikt dus best een tandenstokertje om de kleurstof aan je glazuur toe te voegen...


Ik gebruikte voor het oranje kleurtje uiteraard rood en geel.  Voor het paarse glazuurlaagje (dat er op foto wat anders uitziet dan in 't echt) gebruikte ik violet en een beetje rood.

Voor de spinnen heb je nog volgende 3 ingrediënten nodig:
- Smarties (of M&M's) voor de lijfjes
- eetbare zwarte stift voor de oogjes (gesmolten donkere chocolade kan hier ook dienst doen eventueel)
- chocolade hagelslag voor de pootjes

Met een portie geduld erbij en wat prutswerk krijg je dan zoiets...


En dan restte voor mij nog de vraag wat ik met al die cakejes kon doen.  Een Halloween-feestje houden?  Hmm, toch maar niet... Maar het antwoord diende eigenlijk zichzelf aan: Jolan leert deze week op school over spinnen en kwestie van meteen in te spelen op dit weekthema nam hij dus vandaag een trommeltje met 20 spinnencakejes mee naar school om aan al z'n vriendjes uit te delen!  De juf leek er alvast blij mee!

1 opmerking: