vrijdag 21 oktober 2011

Toffe kippenpasteitjes: kip, champignons en prei onder een hoedje van bladerdeeg

Bladerdeeg... ik ben er altijd al gek op geweest.  Een heerlijke smaak, aangenaam knapperige structuur en eindeloos veel mogelijkheden om het te gebruiken!  Hier vormt het deeg een hoedje bovenop een kommetje met een zalig romig mengsel van kip, champignons en prei.  Ik gaf er nog een flinke schep appelmoes bij en de kindjes waren tevreden! (de mama en de papa ook overigens ;))


Dit heb je nodig:
(voor 4 bescheiden porties)

400g kipfilet
250g champignons
1 à 2 stengels prei
1 teentje knoflook (gemiddeld formaat)
1/2 kippenbouillonblokje
1 eetlepel bloem
50 ml room met 30% vetgehalte (staat op de verpakking vermeld)
200 ml lichte room (lager vetgehalte dus)
+/- 250g bladerdeeg --> rol uit de koeling of (ontdooide) plakjes uit de diepvries
50g geraspte kaas (b.v. emmentaler)
peper en zout
1 ei

EXTRA: 4 ovenbestendige (liefst diepe) potjes/schaaltjes

Giet eerst 200 ml water in een kookpotje/-pannetje, voeg het bouillonblokje eraan toe en breng dit samen aan de kook zodat het blokje oplost.


Snijd ondertussen de kip in hapklare blokjes en leg deze tenslotte in de kokende bouillon.  Laat de kip in 15 minuten gaar worden met het deksel op de pot.  Het was voor mij eigenlijk de eerste keer dat ik kip kookte (en niet bakte) maar voor dit gerechtje is dat natuurlijk ideaal.  Het vlees neemt de smaak van de bouillon goed op en het blijft lekker zacht...
Is de kip klaar dan giet je het vocht af door een vergiet.


Terwijl de kip kookt maak je de champignons schoon (met een champignonborsteltje of met keukenpapier, maar NIET met water want zo zouden ze te veel vocht opslorpen) en snijd je ze in blokjes.


Snijd de prei in schijfjes en snijd deze desgewenst nog wat kleiner.


Tenslotte pers je nog de knoflook (of snijd je hem en hele kleine stukjes).


Verhit een eetlepel boter in een grote (diepe) pan en voeg - als deze goed heet is - de prei toe.  Bak ('fruit') deze 2 minuutjes al roerend en voeg de laatste halve minuut ook de knoflook toe.


Voeg dan ook de champignons toe en bak ze al roerend zo'n 2 à 3 minuten.  Ze mogen zeker nog wat knapperig blijven.
Doe er een eetlepel bloem bij en bak deze kort mee.  Dit dient om zo meteen de roomsaus wat te binden.


Giet nu beide soorten room in de pan en voeg ook de geraspte kaas toe.  Roer alles goed door elkaar.
Breng het geheel op smaak met flink wat peper en zout.


Verdeel dit mengsel over vier ovenbestendige schaaltjes/potjes.

Verwarm ondertussen ook de oven voor op 200°C.

Snijd het bladerdeeg in 4 gelijke stukken (of neem 4 plakjes ontdooide bladerdeeg) en maak er vierkantjes van.  Ik deed dit door eerst een afgerond hoekje wat langer te trekken, het verkregen vierkantje te plooien tot het iets groter was dan de bovenkant van mijn potjes en dan drukte ik het nog wat aan.  Kijk maar naar onderstaande fotootjes... Dat verduidelijkt deze uitleg misschien wat.


Leg de bladerdeegplakjes over de potjes en druk de randen wat aan.


Het is niet noodzakelijk, maar wil je een mooi glanzend laagje op je bladerdeeg, klop dan nog even een eitje los en strijk het deeg ermee in.


Plaats de gerechtjes dan zo'n 20-25 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.  Het bladerdeeg moet mooi goudbruin (en helemaal doorbakken) zijn.


SMAKELIJK!!!


(receptje uit Libelle)



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen