vrijdag 28 oktober 2011

Gefrituurde kabeljauwreepjes met tartaarsaus

't Was weer even geleden dat we nog eens iets gefrituurds hadden gegeten, maar zo af en toe kan dat toch wel smaken!  En zo'n lekker zelfgemaakt tartaarsausje maakt dit gerechtje helemaal af natuurlijk!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

500g kabeljauwfilet (of eventueel andere witte vis)
8 eetlepels mayonaise
2 eieren
1 uitje
3 augurkjes
enkele takjes verse peterselie
peper en zout
bord gevuld met bloem (om de visreepjes door te rollen)
bord gevuld met paneermeel (ook om de visreepjes door te rollen)

EXTRA: friteuse gevuld met frituurolie
(of eventueel pan met flinke bodem olie)

Zet eerst 1 eitje in een bodempje water op het vuur en laat het zo'n 10 minuten koken zodat het hardgekookt is.  Laat het dan schrikken onder koud stromend water (om een zwarte rand om de dooier te voorkomen).  Pel het eitje en laat het nog wat verder afkoelen.


Terwijl het ei kookt kan je de rest van de tartaar bereiden: schep 8 eetlepels mayonaise in een schaaltje.  Snijd de peterselie fijn en voeg hem eraan toe.  Ik gebruikte hiervoor mijn handige kruidenschaar, maar een gewone schaar, een kruidenmolentje of gewoon een scherp mes kan ook perfect dienst doen natuurlijk.Snipper de ui en de augurkjes fijn en voeg ze toe aan het mengsel.
Voor de ui gebruikte ik zoals steeds mijn molentje...Als het ei wat is afgekoeld dan mag je het prakken met een vork en de stukjes ei mogen dan ook door de saus gemengd worden.

Tip: wil je graag een nog wat "rijkere" saus, dan kan je ook een eetlepel mosterd toevoegen en nog wat meer verse tuinkruiden (bieslook en dragon bijvoorbeeld).  Als je er dan bovendien nog wat gemalen ansjovis of ansjovispasta aan toevoegt dan heb je "remouladesaus".De visfilet kruid je eerst met wat peper en zout.  Dan snijd je hem in reepjes, die je dan achtereenvolgens door de bloem, door een losgeklopt eitje en tenslotte door het paneermeel wentelt.Frituur de reepjes goudbruin in olie van 170°C (slechts een tweetal minuutjes) en serveer ze samen met de tartaar.


Smakelijk!

(receptje uit Flair)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten